Blagodejne in zdravilne kopeli

(Foto: Shutterstock)

Sprostijo in zdravijo

Kopeli so povezane s številnimi običaji, legendami in miti. Grki so obredno potapljali kipe svojih boginj in bogov v očiščevalne kopeli, srednjeveški vitezi so se pred posvetitvijo okopali, znano je, da se je Kleopatra kopala v oslovskem mleku.

Zaradi moči vode so kopeli uporabljali tudi mladoporočenci. Znano je, da so ženske, ki niso mogle zanositi, potapljali v izvir svete vode. Očiščevalne kopeli je prevzelo tudi krščanstvo. Vse to govori o dobrih lastnostih kopeli.

Za boljše počutje

Danes kopanje nima kultnega pomena. Kopeli so namenjen predvsem sprostitvi, uporabljamo pa jih lahko tudi v zdravstvene namene in kot sredstvo za dosego boljšega počutja.
Kopel nas bodisi pomiri bodisi poživi, odvisno od temperature vode in od tega, kakšno milo, eterično olje ali dišavo uporabimo. Dokazano je, da prek kože in dihal desetkrat bolj intenzivno sprejemamo zdravilne snovi iz kopeli. Če za kopel uporabljamo eterično olje, bo na kožo delovalo hidratantno in jo zmehčalo. Druga prednost uporabe eteričnih olj je inhaliranje.

Pazljivo pri temperaturi

Pozorni moramo biti tudi na temperaturo vode in trajanje kopeli. Hladnejše kopeli poživljajo, tople pomirjajo. Voda ne sme biti prevroča, četudi se visoki temperaturi vode privadimo in nam prija. Vroča voda razširi žile in kapilare ter pospeši srčni utrip. Visokih temperatur se morajo izogibati ljudje s srčnimi obolenji, visokim krvnim tlakom, nosečnice ... Kopel naj traja od 15 do 20 minut.

Morska sol in mleko

Za kopel lahko uporabimo tudi grobo mleto morsko sol. Takšna kopel je še posebno blagodejna po naporni športni dejavnosti. Po kopanju se bodo delci soli, ki ostanejo na koži, z brisanjem odstranili. Znane so tudi mlečne kopeli. Kot sem omenila, se ima Kleopatra za svojo lepoto zahvaliti kopanju v oslovskem mleku. Mlečne kopeli omehčajo suho in razpokano kožo, ker pa kadi verjetno ne boste napolnili s kravjim mlekom, ga nadomestite z mlečnimi kopelmi, ki jih dodate vodi.

Zelišča in cvetje

V vodo lahko nasujete tudi zelišča ali cvetje; najpreprosteje je, če uporabite cvetna eterična olja. Eterično olje hmelja in melise vas bo pomirilo, kamilica ublaži prehlad, meta koristi pri napetosti. Bodite pazljivi na temperaturo vode, kajti prevroča voda lahko izniči učinek nekaterih olj in zelišč. Olja dodajte v vodo šele po tem, ko ste napolnili kad; v nasprotnem primeru se prehitro redčijo. Eterična olja služijo tudi kot aromaterapija. Ko boste kopeli dodali nekaj kapljic eteričnega olja, se bo na površini vode naredila tanka oljnata plast. Če želite, da bo imelo eterično olje čim večji učinek na kožo, ga pred kopanjem zmešajte z mandljevim, jojobinim ali kakim drugim oljem. Eterična olja lahko mešate med seboj: po pet kapljic vsakega zmešajte z žlico dodanega olja. Uporabljajte le olja, ki imajo podoben učinek.

Pomirjujoče zvečer ...

Če se kopate zvečer, vas bo kopel pomirila in pregnala morebitno nespečnost. Poskrbite, da vam bo udobno in v kopalnici pripravite ustrezno atmosfero. Pomirjujoče učinkujejo olje bazilike, bergamotke, kamilice, sivke, vrtnice, pačulija. Čeprav ta olja pomirjajo, nekatera od njih, na primer sivkino in olje bergamotke, pospešijo krvni obtok in spodbudijo limfo.

... poživljajočo si privoščite zjutraj

Voda naj bo hladnejša, pred kopanjem pa se masirajte z grobo rokavico ali gobo, kar bo spodbudilo krvni obtok. Po kopanju se oprhajte z mrzlo vodo, čim hladnejša bo, bolj vas bo poživila. Za jutranjo kopel, ki vas bo osvežila in prebudila uporabite olje evkaliptusa, limone, rožmarina, pomaranče, mete ali timijana. Po kopanju telo natrite z mlekom za telo, lahko pa uporabite tudi naravna olja, denimo olivno ali jojobino, ki jim primešajte kapljico ali dve poljubnega eteričnega olja. Olje nanašajte na toplo kožo, saj se bo tako najhitreje vpilo v kožo, ali pa se masirajte s toplim oljem.

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki