Izpadanje las

(Foto: Dreamstime)

Še ena tegoba žensk

Ženske pestijo različni tipi izpadanja las. Včasih gre za posledice hormonskih sprememb, spet drugič za posledice jemanja nekaterih zdravil. Izpadanju las lahko botrujejo tudi težave s ščitnico. Včasih do neljubega izpadanja las pride v menopavzi, čeprav lahko doleti tudi veliko mlajše ženske. Izpadanje las je lahko pogojeno z usihanjem količine ženskega hormona estrogena. Izguba las pa je lahko tudi posledica bolezni, kemoterapije, avtoimunskih bolezni, včasih pa so vzroki neznani. 

Srečanje z izgubo las je težko za vsako žensko, saj ne gre samo za estetsko težavo, temveč tudi precejšnjo duševno obremenitev. Številne ženske se odločijo poiskati estetsko in psihološko pomoč, vendar največkrat ne vedo, na koga se obrniti. Poleg bolečega presajanja las so v takšnih primerih na voljo lasulje in lasni sistemi, če pa gre za izgubo obrvi ali trepalnic, pa permanentni make up, ki je v resnici nekakšna tetovaža.

Lasulje

Kakovost lasulje je odvisna od številnih dejavnikov. Izdelane so lahko iz umetnih ali naravnih las; seveda so lasulje iz naravnih las dražje. Lasulje se razlikujejo tudi po izdelavi, saj so lahko različne gostote – to povejo podatki o tem, koliko las je v vsakem posameznem pramenu in koliko las vsebuje kvadratni centimeter lasulje. Kakovost lasulje je odvisna tudi od izdelave njene notranjosti. Na lasuljo se boste morali navaditi, saj se boste z njo sprva počutili dokaj nenavadno.

Bodite pozorni

Pri izbiri lasulje upoštevajte, da se mora barva las podati k vaši polti. Lasulje iz naravnih las učinkujejo lepše in naravnejše, toda obenem velja opozoriti, da je tehnologija izdelovanja lasulj iz umetnih las tako napredovala, da marsikdo razlike niti ne opazi. Ker je izguba las velik psihološki šok, je lahko neprijeten tudi prvi obisk trgovine z lasuljami. To je vsekakor zelo osebno in intimno opravilo, zato vam svetujem, da se v trgovini predhodno dogovorite za termin.

Pričesko lasulje lahko spremenite po želji. Kakovostne lasulje dopuščajo oblikovanje različnih pričesk, lasuljo pa lahko tudi postrižejo in oblikujejo želeno pričesko. Za kaj takega se lahko dogovorite v frizerskem salonu. Striženje je tako rekoč enako kot pri navadnem striženju las, le da mora imeti frizer nekaj izkušenj, saj bo pričeska za vselej ostala takšna, kot jo bo oblikoval. Pomembna je tudi nega lasulje, kajti z ustrezno nego boste podaljšali njeno življenjsko dobo. S pravilno nego vas bodo z veseljem seznanili v trgovini, kjer jo boste kupili.

Lasni sistemi

Lasnih sistemov ne gre zamenjevati z lasuljami. To je po meri posameznika izdelana "lasulja", ki pa v resnici ni lasulja. Izvedenec najprej naredi mavčni kalup glave, po katerem naredi prozorno mikromrežico, na katero ročno pritrdi vsak posamezen las. Gostota las je podobna naravi, do izpadanja pa zaradi posebnih vozličkov tako rekoč ne prihaja. Posebej za vas izdelan lasni sistem pritrdite s posebnimi prozornimi lepilnimi trakovi, ki so tudi vodoodporni, kar pomeni, da se lahko ukvarjate s plavanjem in z drugimi vodnimi športi. Koža pod lasnim sistemom normalno diha, kar je velika prednost v primerjavi z lasuljo. Lasni sistemi lahko premostijo tudi delno izgubo las na posameznih delih glave, zato so primerna pomoč tudi pri klasični moški plešavosti. Ko lasni sistem pritrdite, ga lahko nosite do štiri tedne. Z njim se lahko prhate, spite, ukvarjate s športom …