Kaj obljubljajo sredstva proti celulitu?

(Foto: Dreamstime)

Veliko obljub in malo rezultatov

Če so diete tema za vsak mesec v letu, so besedila o celulitu kot sezonsko sadje, brez katerega v spomladanskih in poletnih mesecih ne gre. Pod drobnogled smo vzeli delovanje preparatov proti celulitu. Začnimo z nekaj dejstvi. Pomarančna koža je težava, ki doleti od 80 do 90 odstotkov žensk. Dejansko smo jo, preden smo jo poimenovali za težavo, tisočletja imeli za normalen pojav. Ženske maščobne celice so drugačne od moških in pod vplivom delovanja hormonov, ki jih izločamo od pubertete do menopavze, naše maščobne celice izgubljajo čvrstost in se širijo tako, kot nam ni všeč. Če dvomite, si oglejte sliko Rubensovih gracij in druga umetniška dela od baroka naprej. Gospodične s platen teh velikih umetnikov zagotovo niso primerne za naslovnice sodobnih modnih revij.

Manekenke, katerih noge vidimo na oglasih za sredstva proti celulitu, so v povprečju stare trinajst let. Zato je postava, ki jo vidite na plakatih, panojih in brošurah, le korenček na palici, ki ga zagotovo nikoli ne boste dosegle.

Resnici na ljubo je treba povedati, da ima zdajšnji celulit tudi nekaj posebnosti. Toliko smeti, kolikor jih stlačimo vase, nato pa se nalagajo tudi v maščobnih celicah, v tisočletja dolgi človeški zgodovini človeško telo še ni bilo deležno. Kemija iz hrane, zdravil, čistil in kozmetike pomeni vse večje breme za našo presnovo.

Kaj je celulit?
Zaradi vpliva ženskih spolnih hormonov se vezivno tkivo razrahlja in njegova stabilnost se zmanjša. Takšna struktura omogoči nabiranje maščobnih celic, ki se zaradi pomanjkljivega odplavljanja nečistoč začnejo kopičiti. Celice lahko kar do desetkrat povečajo svoj prvotni volumen in s časom prodrejo na površje kože. Rezultat je nastanek pomarančne kože, značilne podobe celulita. 

Tej slabi novici dodajmo dejstvo, da vsakič, ko se odločimo za hitro shujševalno dieto, naše pametno telo pride do sklepa, da so nastopili "hudi časi" in da "tam zunaj" primanjkuje hrane, zato začne proizvajati nove maščobne celice, v katere pridno shranjuje vse, kar zaužijete. 

Poleg tega pri ženskah igra pomembno vlogo ravnovesje hormonov. Estrogeni pospešujejo tako razteznost tkiva kot tudi vpliv na razporeditev maščobnih celic. Visoka raven estrogenov, ki se poveča v puberteti, nosečnosti in meni, a tudi med menstruacijo in jemanjem kontracepcijskih tabletk, vpliva na povečano skladiščenje vode v telesu, kar povečuje prisotnost celulita.

Koliko lahko pomagajo sredstva proti celulitu?
Celulit ne korenini v površju kože, zato ga samo po tej poti ni možno odpraviti. Na trgu ponujajo različna sredstva, od takšnih, ki pomagajo v primeru, če se težave lotite celovito, in takšnih, ki samo kozmetično napnejo kožo, do takšnih, ki utegnejo celo škodovati. 

Nemška neodvisna ustanova Oko-Test redno pregleduje izdelke proti celulitu, ki jih ponujajo na trgu. Ker revija Oko-Test izhaja v nakladi 2 milijona izvodov in ker njena priporočila pri nakupu upošteva 10 milijonov bralcev, ima njeno mnenje nedvomno avtoriteto na tem področju. Tudi njihova finančna moč je tolikšna, da se pri svojih ocenah ne zanašajo na podatke z etiket in si lahko privoščijo najeti neodvisne laboratorije, ki pregledajo, kaj je dejansko v izdelkih.

Leta 2004 so testirali 19 izdelkov in samo eden od teh je dobil oceno zelo dobro. Leta 2005 so testirali 27 izdelkov, ki obljubljajo proticelulitno delovanje, in preverili njihove sporne učinkovine. Kot pove že naslov njihovega poročila, so ugotovili "mlahavo delovanje" ponujenih izdelkov. Od 27 testiranih izdelkov so štirje dobili oceno "zelo dobro", en pa oceno "dobro". Dve tretjini izdelkov sta končali v kategoriji "pomanjkljivo" in "nezadostno". 

Splošna ocena neodvisnih strokovnjakov je, da večina izdelkov pripomore le k malenkostno izboljšani površinski podobi kože. Z različnimi sestavinami, med katerimi so tudi nekatere sporne, dosežejo, da se koža napne, tako da je "pomarančna nadloga" videti manj opazna. 

Uporaba učinkovin, kot so kofein, ginko, izvlečki bršljana ipd., pospešujejo mikrocirkulacijo in razstrupljanje, vendar je to le delček v mozaiku potrebnih sprememb, če želimo doseči trajen rezultat. Brez zadostnega gibanja in primerne prehrane nobeno sredstvo ne more doseči spektakularnih izidov.

Članek se nadaljuje »


Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Vsi Viva strokovnjaki