Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Moški, pojdite v savno!

Moški, ki so si savno privoščili dva- do trikrat tedensko, so znižali svoje tveganje za hipertenzijo za 24 odstotkov.
Moški, ki so si savno privoščili dva- do trikrat tedensko, so znižali svoje tveganje za hipertenzijo za 24 odstotkov. (Foto: Shutterstock)

Savne, tople sobe, polne pare, delujejo sproščujoče, ob tem pa širijo krvne žile in posledično nižajo krvni tlak.
Visok krvni tlak oziroma hipertenzija je eden vodilnih vzrokov bolezni srca in prezgodnje smrti. Zaradi hipertenzije oziroma (pre)visokega krvnega tlaka trpi okoli 75 milijonov ljudi po vsem svetu. To diagnozo pa do 22. leta postavijo več kot 15 odstotkom moških.

V študiji so 1.620 moških srednjih let, ki so imeli tlak nad 140/90, kar že velja za hipertenzijo, razdelili v tri skupine; v prvi so moški obiskali savno enkrat tedensko, v drugi dva- do trikrat tedensko, v tretji pa štirikrat na teden. Moški, ki so si savno privoščili dva- do trikrat tedensko, so znižali svoje tveganje za hipertenzijo za 24 odstotkov, medtem ko so tisti, ki so bili najpogosteje v savni, to tveganje uspeli znižati za skoraj polovico (47 %)!

Strokovnjaki pojasnjujejo, da se med bivanjem v savni temperatura telesa poviša za dve stopinji, kar povzroča širjenje (vazodiletacijo) krvnih žil. Redno obiskovanje savne izboljša funkcijo notranjega sloja žil, kar enako pozitivno vpliva na tlak. Ta se zniža že med enkratnim obiskom savne, saj savna sprošča tako telo kot um in duha.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

savna , krvni tlak

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.