Trije lepotni nasveti za nego zrele kože

Nega zrele kože je zelo podobna negi suhe kože, zato uporabljajte izdelke za nego občutljive ali suhe kože.
Nega zrele kože je zelo podobna negi suhe kože, zato uporabljajte izdelke za nego občutljive ali suhe kože.

V obdobju po štiridesetem letu starosti se začnejo izraziteje kazati znaki staranja kože. Seveda se naša koža stara že od sredine dvajsetih let, vendar je tedaj proces še neopazen, prve gubice pa nastopijo okrog tridesetega leta. Če ne bi bilo škodljivih vplivov zunanjega okolja, koža prvih znakov staranja ne bi pokazala vse do petdesetega leta ali dlje. Kakšno nego potrebuje kožo v srednjih in zrelih letih in kako lahko poskrbimo, da bo zdravo sijoča, ne glede na leta?

Pogled od znotraj

Kožo v obdobju menopavze močno zaznamuje neravnovesje oziroma pomanjkanje hormonov. Zlasti pomembno je pomanjkanje estrogenov, zaradi katerih nastaja manj kolagena (vezivno tkivo je ohlapnejše), koža je vse tanjša in manj prožna, zato je tudi občutljivejša na dotik. Poleg tega se zaradi upočasnjene presnove spremeni njena struktura. Koža je bolj suha in hrapava, zaznati je tudi območja hiperpigmentacije (starostne pege). Če se količina estrogenov tako zmanjša, da prevladujejo androgeni hormoni, ki vplivajo na rast dlak, utegne ženska opaziti večjo poraščenost – odebeljene dlačice pod nosom, na bradi, obrveh in celo okoli ušes. Poleg tega oslabi rast las, lasje pa se tanjšajo. Koža proizvaja manj maščobe in je slabše prekrvavljena, zaradi česar je oskrba s kisikom slabša, posledično pa koža izgubi lesk in je videti nekoliko bolj bleda.

Pomembno je, da sprejmemo naravne procese, med katere sodijo tudi spremembe kože po 40. letu. Zrela ženska, ki je izpolnjena in ji iz oči sije zadovoljstvo, je veliko privlačnejša od marsikatere mladenke, ne glede na to, koliko gubic ima ali kako napeta je njena koža. Seveda lahko za to, da bo vaša koža lepa in zdrava, veliko naredite same. Samo z nego in negovalnimi preparati ne morete pričakovati deset let mlajšo kožo, lahko pa veliko naredite za zdrav, sijoč videz in zadovoljstvo na obrazu.


1. Kožo hranite od znotraj navzven

Koža je največji organ našega telesa. Tako kot vsi drugi organi se tudi ta prek ožilja hrani s hranilnimi snovmi, ki jih zaužijemo s hrano. Koža, ki ji primanjkuje življenjsko pomembnih snovi, ne more biti lepa in sijoča. Vse življenje namreč potrebuje nepogrešljive snovi: esencialne maščobne kisline, vitamine in minerale. Prehrana je pomemben dejavnik, ki vpliva na lepoto kože, zato je pomembno, da se prehranjujemo uravnoteženo in raznoliko. Še posebno v obdobju menopavze je pomembno, da uživamo veliko sadja in zelenjave, živila, ki so bogata s kalcijem in rastlinskimi beljakovinami ter z antioksidanti.

Izbirajte živila, ki vsebujejo veliko vitamina A (mlečni izdelki, jajca, zelena zelenjava, korenje, pomaranče in melone), flavonoidov (agrumi, jagodičevje, ginko biloba, čebula, peteršilj, stročnice, zeleni in beli čaj, navadni rakitovec in temna čokolada). Koži dobro denejo tudi vitamina C in E ter selen, zato jejte papaje, češnje, špinačo, olive, grozdje in polnovredne žitarice. Ne pozabite niti na esencialne maščobne kisline, ki jih vsebujejo olivno in konopljino olje, ribe in oreščki.

2. Osnove nege obraza

  • Pri negi zrele kože je še posebno pomembno izogibanje uporabi škodljivih kemikalij. Nega zrele kože je zelo podobna negi suhe kože, zato uporabljajte izdelke za nego občutljive ali suhe kože. Uporabljajte preparate iz iste linije, pomembno pa je tudi to, da jih ne menjujete prehitro, saj utegnejo vsebovati veliko učinkovin in dodatkov, zaradi česar lahko pride do preobčutljivosti na posamezne sestavine.
  • Čiščenje kože: v skladu s tipom kože uporabljajte primerno čistilo (mleko, krema, pena ali gel). Ko odstranite ličila, postopek končajte z uporabo tonika. Vsakodnevno čiščenje je lahko preveč za občutljivo kožo, zato pri tem bodite nežni. Izogibajte se močnim preparatom, ki koži »kradejo« naravno zaščitno maščobo. Uporabljajte le najnežnejše čistilne tonike ali micelarno vodico.
  • Osnovna nega: uporabljajte dnevno in nočno kremo. Pri tem ne pozabite na kožo vratu in prsi.
  • Dodatna nega: dnevni in nočni kremi lahko dodate podlago (serum, emulzija …), ki kožo dodatno nahranijo, in posebne izdelke za nego predela okoli oči.
  • Piling: še posebno v hladnejšem delu leta pozorno uporabljajte piling, saj utegnejo kožo dražiti. Uporabite takšnega, ki jo obenem vlaži (kremast piling).


Katere sestavine?

  • V obdobju po 40. letu je zelo pomembno, da kožo oskrbimo z dovolj vlage, zato jo je pametno negovati z naravnimi olji. Izjemna za nego zrele kože so rastlinska olja in masla, kot so olje pšeničnih kalčkov, olje šipkovih plodov, svetlinovo olje, arganovo olje in olje granatnega jabolka.
  • Številni dermatologi priporočajo rabo krem z retinoidi (trikrat na teden). Kaj so sploh retinoidi? To so derivati vitamina A, ki delujejo kot antioksidant ter omilijo gubice in gube, zmanjšujejo pa tudi območja hiperpigmentacije. Antioksidanti so nadvse pomembni, saj zmanjšujejo škodo, ki jo povzročijo prosti radikali; ti namreč prispevajo k nastajanju gubic in poslabšujejo splošno stanje kože. Poleg vitamina A so za lepo kožo pomembni še vitamina C in E, selen ter koencim Q10.
  • Ena od sestavin, ki vrača vlago zreli koži, je hialuronska kislina. To je sladkor, ki ga je najti naravno v naši koži, vsebujejo pa ga tudi številne kozmetične linije.
  • Vlažilne kreme lahko vsebujejo sestavine, ki zadržujejo vlago, vendar lahko povzročijo tudi razdraženost. Previdni bodite pri uporabi izdelkov, ki vsebujejo ureo, alfa hidroksi kisline, mlečno kislino ali amonijev laktat.

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki