Jesensko oblačenje

Ko tole pišem, je zadnji poletni dan. Vremensko tako razgiban, kot je bilo poletje samo. Velika količina padavin nas je letos prikrajšala za številna lahkotna poletna oblačila in še preden so uspeli naši najlepši kosi priti na vrsto, je na vrata potrkala jesen.

Prehodni letni čas, kot sta pomlad in jesen, mnogim povzroča kup nevšečnosti pri oblačenju. Včasih jim že samo razmišljanje, kako se napraviti, pokvari začetek novega dne. V tem obdobju se največkrat oblačimo po sistemu »čebulice« oz. plastenja, kar pomeni, da oblečemo več (tanjših) kosov oblačil, ki jih pozneje lahko slečemo. Pri plastenju je treba paziti, da kljub različnim krojem, barvam in materialom oblačil naša podoba deluje skladno in usklajeno. Vedno preverimo, kako smo videti z vsemi oblačili in modnimi dodatki.

Še pomembnejše pa je, da preverimo, kakšna bo videti naša oprava, ko bomo npr. slekli jakno ali odvrgli šal. Bo še tako zanimiva, da se bomo v njej dobro počutili tudi na ulici?


Izzivi oblačenja v jeseni

Jeseni naj bi telo počasi privajali na hladnejše temperature, zato ni dobro narediti prehitrega prehoda v oblačenju in iz kratkih rokavov takoj preiti v puhovke. Jesen, še bolj kot pomlad, nudi vrsto izzivov v oblačenju.

Pa se osredotočimo le na nekatere:

1. Jeseni je telo v najboljši formi. Večina ima zaradi poletja kakšen kilogram manj kot v preostalem letu, pa tudi barva polti je še zagorela od sonca, zato nam pristajajo tudi tisti barvni odtenki, ki nam sicer manj ali sploh ne.

2. V tem času narava pokaže svoje najlepše barve. Ne glede na to, kateri barvni tip ste, poskrbite, da bo vaša garderoba jeseni barvita in dinamična. S tem boste tudi pregnali turobnost hladnejših deževnih dni.

3. Razveseljiva novica za vse gospe in gospodične. V prvi polovici jeseni še ni treba dokončno pospraviti poletnih oblek. Tiste, ki so takšnih krojev in materialov, da pod seboj prenesejo še kakšen kos, lahko sestavimo v zanimive in unikatne jesenske kombinacije. Čeznje dodamo debelejše puloverje ali usnjene jakne, če ste bolj drzne, pa lahko tudi zimski plašč. K vsem kombinacijam obvezno oblečemo hlačne nogavice v kožni barvi in obujemo salonarje ali gležnarje, ki se ujemajo tako z obleko kot s plaščem oz. vrhnjimi kosi.

4. Tudi moški lahko svoje poletne T-shirt majice nosite še v jesenskem času. Mlajši in drobnejši lahko spodaj oblečete tanjšo majico z dolgimi rokavi, ostali pa jih enostavno oblecite kot spodnji del oblačila, kar vam bo v toplejših jesenskih dneh zagotovo prišlo prav.

5. V tem obdobju pri moških in ženskah znova pride v ospredje jeans, predvsem hlače, ter usnjene jakne. Modeli in kroji se sicer menjavajo, a pomembno je, da najdete tiste, ki vaši postavi najbolj ustrezajo.

6. Modni dodatki, kot so rutice in šali, baretke in kape, nas prijetno grejejo v hladnejših dneh, hkrati pa, če jih znamo dobro izbrati, zanimivo popestrijo naš videz.

7. Ta letni čas je za oblačenje prijaznejši tudi do tistih, ki ste malo močnejše postave. Obleka naredi človeka, kar lepo poudari prav jesenski čas.

Moška garderoba se med letnimi časi ne spreminja tako dramatično kot ženska. V tem času moški za sproščen videz čez kavbojke in T-shirt majico oblecite pulover, čezenj pa blazer, suknjič ali usnjeno jakno. Čevlji so največkrat hibridi. Letos aktualno umetno krzno se pojavlja tudi na ovratnikih moških jaken.

Ljubiteljice hlač se boste najenostavneje napravile. Za v službo elegantne hlače kombinirajte z bluzo, čez katero oblecite temnejši blazer ali lepo jopico. Za elegantnejši videz namesto nizkih raje obujte visoke pete. Če se v prostem času najbolje počutite v jeans hlačah, jim posvetite dovolj časa in pozornosti ob nakupu.

Ogromno stilskih napak, ki jih vidimo vsak dan na ulicah, v šolah ali kje drugje, se zgodi ravno zaradi napačne izbire kavbojk. Te namreč drugače poudarijo žensko telo kot drugi materiali, četudi gre za hlače. Če ne izberete pravega kroja, bodo kavbojke na vašem telesu poudarile ravno tisto, kar si najmanj želite.

Ženske lahko k jeans hlačam oblečete skoraj vse, odvisno od namena. Če boste zgoraj uporabile lepši in elegantnejši kos oblačila, obujte salonarje, gležnarje ali kakšen poseben model balerink. Čez oblecite blazer ali usnjeno jakno, dodajte lepo bogato ogrlico ter na koncu dobro torbico in že ste nared.

Če pa se oblačite sproščeno, npr. za izlet v naravo, h kavbojkam obujte udobnejše balerinke ali platnene športne copate (»all-starke«), zgoraj pa pulover in ustrezno jakno. Letos so zopet aktualni mali nahrbtniki, s katerimi bo hoja lažja kot s težkimi torbami. Če se tudi v tej opravi odločite za nakit, naj bo usklajen z vsemi ostalimi oblačili in obutvijo.


Letošnji jesenski trendi

Letošnji najbolj aktualni jesenski trendi so: umetno krzno v različnih barvah in krojih, od jaken, plaščev do ovratnikov ali našitkov. Široki pleteni puloverji, visoki in vpadljivi ovratniki. Veliki plašči, ki se zavezujejo s pasom. Vračajo se tudi mali šik nahrbtniki, ki jih najlaže kombiniramo k sproščenemu stilu. Visoki škornji, ki svoj pohod nadaljujejo iz preteklih sezon. Obleke, pa tudi celotni stajlingi, v slogu 60-ih.

Naj vam kombiniranje oblačil v jesenskem času ne povzroča preglavic, pač pa zanimiv izziv. Prav zdaj pridejo zanimivi stajlingi najbolje do izraza. Če imate vsaj malo smisla, se poigrajte z različnimi barvami in materiali ter ustvarite svoj unikatni videz.

Mnogi imate doma polno omaro oblačil, med katerimi se težko znajdete. V tem primeru vam predlagam analizo obstoječe garderobe, pri kateri stilist pri vas doma med vašimi kosi izbere najboljše in jih sestavi v nove kombinacije. Pove vam, katera oblačila so za vas primerna in katera ne, hkrati pa vam svetuje, katere kose je smiselno dokupiti, da boste lahko ustvarjali raznolike kombinacije. S tem se boste izognili najpogostejši napaki: zapravljanju denarja za kose oblačil, podobne tistim, ki jih že imate doma, hkrati pa še vedno nimate »nič za obleči« oz. nimate ustreznih kosov, primernih za letni čas in vaš način življenja.

Morda pa si enostavno želite nove, sveže podobe, drugačne, kot si jo vsak dan napravite sami? Ne boste verjeli, a stilista največkrat poiščejo osebe, ki se znajo tudi same dobro obleči, a se zavedajo, da ostajajo v krogu svojih krojev, »varnih« kombinacij in barv. Navdušenje je opazno, ko popolnoma druge barve in oblike poudarijo na njih tisto, kar je bilo prej skrito.

S stilsko preobrazbo lahko navdušite in presenetite tudi koga od vaših najbližjih. Morda ni naključje, da je v času, ko zaključujem ta članek, zunaj topel in sončen prvi jesenski dan. Naj bo tako vesela in razigrana vsa jesen in naj se to zrcali tudi na vaši zunanji podobi.

Vaša vprašanja in želje glede stiliranja mi lahko pošljete na: my-styling.weebly.com/stilska-preobrazba.html


Galerija
Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki