Močenje postelje ponoči

(Foto: Shutterctock)

Ti je spet ušlo?

Za otroka, ki se vsako jutro zbudi v mokri postelji, je to zelo boleče in ponižujoče. Motnjo, ki ji strokovno pravijo enureza in zadeva otroke od 4. oziroma 5. leta starosti naprej, psihologi dandanes obravnavajo kot bolezen, ki povzroča nevšečnosti tako otroku kot družini. Če otrok to počne po petem letu starosti, gre za bolezen, ki pa jo je mogoče ustrezno zdraviti in tudi ozdraviti. Nasveti za očke in mamice.

Po mnenju strokovnjakov je vsako pretirano vznemirjenje odveč: ko je postavljena zanesljiva diagnoza, oziroma so ugotovljeni vzroki, je bolezen mogoče uspešno ozdraviti. In vendar starši pogosto raje čakajo, v upanju, da se bo vse rešilo samo od sebe. To je narobe, saj motnja postaja vse bolj moteča in vpliva tudi otrokovo socialno življenje. Otrok med odraščanjem nosi s seboj veliko breme, ki ga predstavlja njegova "skrivnost". Strokovnjaki za otroško urologijo pravijo, da v medicini enureza velja za motnjo, ki jo lahko povzroča več različnih dejavnikov: včasih nakazuje na notranjo stisko, ki je otrok ne zna izraziti na drugačen način.

Toda v veliki večini primerov je bolezen organskega izvora in jo je mogoče hitro ter preprosto ozdraviti. Ob omenjenem odkritju so si starši oddahnili, saj so se mnogi med njimi počutili nekako soodgovorne za nastanek motnje, otroci pa so se rešili nenehnih očitkov in včasih tudi kazni, češ da to počnejo nalašč. Enurezo lahko povzroči pomanjkanje adiuretina (Adh), hormona, ki ga organizem proizvaja ponoči, da se urin zgosti in s tem zmanjša potrebo po izločanju. V nekaterih primerih je lahko kriv mehur, ki ni dovolj zmogljiv, da bi dalj časa zadrževal urin.

Strategija za boljši nadzor

Motnjo lahko poskusimo odpraviti s posebno taktiko: ravnati tako, da se otrok prebudi in gre na stranišče, ko začuti dražljaj. V lekarnah prodajajo elektronsko napravo, ki jo otroku namestimo okrog pasu; ob prvih kapljicah urina ga na to opozori z zvočnim signalom. Sprva se bo otrok prebudil, ko bo že moker, sčasoma pa se bo naučil urin zadržati toliko časa, da bo pritekel do stranišča. Na voljo je tudi terapija z zdravilom, ki zaustavi povečano proizvodnjo urina. Snov, ki jo vsebuje zdravilo, je podobna hormonu za zgoščevanje urina, ki ga v organizmu primanjkuje. Če je težava v premajhni zmogljivosti mehurja, je na voljo zdravilo, ki sprošča steno mehurja in povzroči, da se mehur razširi. Seveda mora o ustrezni terapiji odločiti pediater.

Tri napake, ki se jim moramo izogibati

  • Kaznovanje. Motnje s tem nikakor ne bi odpravili, otrokovo neugodje pa bi se s tem še povečalo.
  • Upraba plenic. Za starše, ki bi zjutraj našli suho posteljo, bi bilo to veliko olajšanje, otroku pa plenica ne bi prav nič pomagala, saj tako ne bi čutil odgovornosti.
  • V otrokovi navzočnosti z neznanci govoriti o motnji. Otroka bi bilo sram in bi se utegnil zapreti vase.
Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki