Breast help - nedrček, ki vrača samozavest

Nedrček breast help.
Nedrček breast help.

Rekonstrukcija dojk resda ni več novost, vendar na tem področju iz dneva v dan prihaja do novosti in izboljšav. Pri nas vsako leto za rakom na dojki zboli več kot tisoč sto žensk, od tega se jih približno tristo sreča z rekonstrukcijo dojk, posegom, ki vrača telesno celovitost in samozavest ter utrjuje željo – ostati ženska.

Slovenija se po deležu tovrstnih rekonstrukcij uvršča v sam svetovni vrh. Za ta poseg se odloči več kot 60 odstotkov operirank, medtem ko svetovno povprečje znaša samo dvajset odstotkov. Med izboljšave na tem področju sodi tudi nov pripomoček, namenjen ženskam  po tovrstnih operativnih posegih, nedrček breast help, ki je sad inovativnosti in izkušenj slovenskih strokovnjakov. Na osnovi zamisli prof. dr. Uroša Ahčana, spec. estetske kirurgije, predstojnika oddelka za plastično kirurgijo v UKC Ljubljana, so ga izdelali v Lisci. V pogovoru nam je zaupal, kako ženskam po rekonstrukciji dojk lahko pomaga slovenska inovacija.

Ko sledimo vašemu delu, opažamo zavzetost in nenehno prizadevanje za izboljšave. V želji po izpopolnjevanju tudi veliko potujete. Nedavno ste se vrnili iz Amerike, kjer ste delili in nadgrajevali svoje znanje. Katere so najnovejše izboljšave na področju rekonstrukcije dojk?
Kirurgija na najvišji ravni je podobna vrhunskemu športu, nenehno si prizadeva za izboljšave, želimo priti hitreje, dlje, višje, skratka, do cilja. Prav to krasi naše delo, ki je ustvarjalno, produktivno in v korist ljudi.
Žal je v medicini zelo malo temeljnih izboljšav. Na področju rekonstrukcije dojke so se zgodile že pred leti, zlasti po zaslugi uporabe mikroskopa in možnosti prostega prenosa tkiva z enega dela telesa na drugega. Zdaj si prizadevamo, da bi bil poseg kar se da kratkotrajen in popoln, tako da ne bi bilo treba opravljati vnovičnih posegov in korekcij, s čimer bi odpadle tudi vnovične hospitalizacije. Skratka, naš cilj je, da se bolnica zbudi iz anestezije z novo dojko, ki je na las podobna drugi. Iščemo tudi nove, manj invazivne tehnike. V zadnjem času to pomeni zlasti vbrizganje maščobnih celic, obogatenih z matičnimi celicami, vendar ta prizadevanja še niso izpolnila vseh pričakovanj.

Kakšen je vaš nasvet ženskam, ki izvedo za diagnozo?
Ko ženska izve za diagnozo, se mora zavedati, da na tej poti ni sama, da jo spremlja skupina ljudi, ki je strokovno usposobljena, da ji država ponuja finančno podporo, kar ni zanemarljivo, saj gre za drage postopke zdravljenja. Skratka, da se je znašla na eni strani zelo prometne ulice, čez katero jo bo popeljala skupina strokovnjakov, prijateljev in domačih, pa tudi nekdanjih bolnic, ki ji bodo dajale vso potrebno psihološko podporo.
Zavedati se mora tudi, da se v tako imenovanem razvitem svetu s podobno težavo sreča vsaka deveta ženska. Čeprav je diagnoza strašna, že poznamo rešitve in ženskam lahko pomagamo, da se po zdravljenju vrnejo v življenje z novo izkušnjo in telesno popolne. Zato je smiselno, da se na pot do zdravja pripravijo z novimi informacijami ter se obdajo s prijatelji in z drugimi dobrimi ljudmi, ki jih bodo na tej poti stali ob strani.

Za uspešen izid posega je vsekakor pomembna tudi rehabilitacija, saj je to za žensko pravi šok.

Po vsakem tovrstnem posegu sta potrebni rehabilitacija ter reintegracija v domače in delovno okolje. Zavedati se je treba, da se žena in mama za nekaj časa spremeni v bolnico, da prevzame novo vlogo, ki je ni vajena.
Toda pri celotnem procesu zdravljenja je ključen poseg, kirurški postopek ustreznih, dobro izurjenih strokovnjakov, enako pomembno pa je tudi bivanje v bolnišnici, če rehabilitacije in celostne oskrbe niti ne omenjam.

Tu je zdaj novost, intimno perilo za operiranke, modrček, imenovan breast help. Vsekakor gre za premišljen izdelek, ki bo v pomoč tako kirurgom kot operirankam, s čimer bo pripomogel k boljšemu počutju in boljšim estetskim rezultatom.

Pri svojem delu smo opazili, da imajo bolnice pogosto težave z iskanjem nedrčka za čas pred posegom in po njem. Enako velja za kompresijska oblačila. Za vse to so porabile veliko energije in denarja, na koncu pa so mnoge med njimi imele opraviti z nekakovostnimi izdelki. Na oddelku smo si pomagali z delovnimi terapevtkami, ki so izdelale posebna kompresijska oblačila, vendar seveda niso imele ne znanja in ne možnosti, da bi izdelale tudi kompletne nedrčke. Zato smo se povezali z uveljavljenim slovenskim proizvajalcem intimnega perila, Lisco, in razvili linijo breast help.

Vaša zamisel je zahtevala veliko skupnega dela in načrtovanja, tudi v sodelovanju s strokovnjaki z drugih področij.

Samo timsko delo pripelje do cilja, zato sem v Lisci najprej opravil dve predavanji, na katerih sem predstavil naše težave in težave bolnic, nato pa še povedal, kakšne so naše želje. V pogovoru smo ugotovili, da na drugi strani obstaja želja po pomoči bolnicam, da jim ni zgolj do ukvarjanja z izključno komercialnim pristopom k trženju intimnega perila. V Lisci so novo nalogo vzeli kot izziv. Tudi na predstavitvi, na kateri so sodelovale vse delavke, sem opazil poseben žar v očeh in željo po nadgradnji obstoječega dela.

Ste z linijo perila breast help dosegli, kar ste načrtovali?

Upam, da smo, kar pomeni, da bodo bolnice po primerni ceni dobile kakovosten izdelek, ki bo namenjen pooperativnemu obdobju in bo služil svojemu namenu. Skratka, da bolnice ne bodo obsojene na nekakovostne, predrage ali kako drugače neuporabne izdelke.

Z rekonstrukcijo dojk ženskam vračate samozavest, kar je za operiranke nadvse pomembno. Ali ste potrebo, da bi pomagali v tej smeri, začutili med posegi – ali pa ste željo po popolnem in lepem že vseskozi nosili v sebi?
Vsi hrepenimo po popolnosti – žal nam to popolnost prepogosto narekujejo mediji in modna industrija. V primeru zdravljenja raka dojke pa se srečamo s stvarnim problemom, s telesno pomanjkljivostjo, s pohabljenostjo. Zato je naravno, da vsi, ki svoje delo posvečamo medicini in kirurgiji, hrepenimo po povrnitvi telesne celovitosti in sledimo že stavku začetnika plastične kirurgije, Gaspara Tagliacozzija. Ta je že v 16. stoletju delo plastičnih kirurgov opredelil s pomembnima stavkoma: "Popravljamo in učvrstimo dele telesa, ki nam jih je narava dala in usoda vzela. Namen našega dela ni ugajati očem, marveč vlivanje upanja bolnikom in pomoč njihovim dušam."
V sodobni družbi želimo ugajati tudi očem, želimo zagotoviti telesno skladnost in popolnost ter tako žensko, ki je prestala težavno obdobje, narediti močnejšo, optimistično in samozavestno.

Nederček je nastajal skupaj z bolnicami

Nad projektom breast help že leto dni bdi direktorica razvoja v Lisci, Dragica Gantar.  "Zamisel prof. dr. Ahčana se mi je zdela dobra in me je nemudoma navdušila. Od njega in drugih strokovnjakov iz Kliničnega centra v Ljubljani sva z oblikovalko Suzano Gorišek dobili veliko informacij o tem, kakšen naj bi bil videti nedrček za operiranke po rekonstrukciji z lastnim tkivom in nedrček po rekonstrukciji s silikonskim vsadkom. Testiranje na operirankah je bilo zame pravi šok." Tako so se začetki zasidrali v spomin Dragice Gantar. Prva srečanja z operirankami v kliničnem centru so pokazala, da bolnice nosijo neprimerne nedrčke, navadno lahke športne, ki pa ne ponujajo primerne opore. Zato so bolnice novico o razvoju nedrčka sprejele navdušenjem in izrazile željo po bolj funkcionalnih nedrčkih.

Oblikovalka Suzana Gorišek je z razvojno skupino izdelala prve skice, ki so jim sledili prototipi. Nastalo je na desetine skic in prototipov, čemur je v Kliničnem centru v Ljubljani sledilo pomerjanje na pacientkah. Sproti so odpravljali pomanjkljivosti ter pri tem upoštevali pripombe strokovnjakov in mnenja pacientk, ki so testiranje dobro sprejele, čeprav so ga opravljali že drugi dan po posegu. Naposled je nastal prvi potrjen prototip. Odlikujejo ga funkcionalnost, prijeten bombažni material brez lateksa, ki so ga oblikovali po zahtevah Lisce, pa tudi sprednje odpenjanje, široke naramnice, dobra opora in nekatere druge izboljšave. Nedrček omogoča hitrejše zdravljenje, lepše brazgotinjenje in manj bolečin.

Med pacientkami ki so testirale nedrček, je bila tudi Kristina Mejač, operiranka z rekonstrukcijo iz lastnega tkiva. "Že dan po operaciji sem dobila Liscin nedrček in pas. Bila sem prva bolnica z njihovim nedrčkom. Pas je testirala neka druga operiranka, tako da je bil moj zasnovan v skladu z njenimi pripombami. Tako nedrček kot pas ponujata oporo in zaščito, kar sem tudi občutila. Oblikovalke iz Lisce so me večkrat povprašale, kako se počutim, vse moje pripombe pa so upoštevale pri izdelavi novih modelov. Vesela sem, da so se odločili za ta izziv, za izdelek, ki ni samo funkcionalen, pač pa tudi estetsko oblikovan, kar operirankam veliko pomeni. Liscini ekipi se želim zahvaliti za prijaznost, trud in skrb."

Na trgu sta dva modela nedrčka breast help, nedrček za operiranke z vsadki in nedrček za operiranke z lastnim tkivom. Drugi ima všit kompresijski pas, ki ponuja idealno oporo. Zraven sodijo tudi funkcionalne visoke hlačke z všitim kompresijskim pasom.

V Lisci usmerjajo proizvodnjo predvsem na svetovne trge – tako bo tudi z nedrčkom breast help. V ta namen so pripravil strokovno brošuro v nemškem, angleškem, italijanskem in ruskem jeziku, saj je ta program namenjen predvsem tem trgom. Slovenkam bodo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja, ki jim jih bodo namenile osebno ali po elektronski pošti. Seveda jim bodo tudi svetovali in pomagali pri izbiri. Breast help je tu zato, da pomaga.
Galerija

Nedrček breast help.

prof. dr. Uroš Ahčan, spec. estetske kirurgije

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki