Zdravljenje glavkoma je učinkovito, če je redno

Okvare vida zaradi glavkoma so nepopravljive, ob dovolj zgodnjem odkritju pa je pri večini bolnikov s sodobnimi načini zdravljenja mogoče ohraniti vidno funkcijo, ki jim ne okrni kakovosti življenja.
Okvare vida zaradi glavkoma so nepopravljive, ob dovolj zgodnjem odkritju pa je pri večini bolnikov s sodobnimi načini zdravljenja mogoče ohraniti vidno funkcijo, ki jim ne okrni kakovosti življenja. (Foto: Pixabay)

Glavkom (zelena mrena) je napredujoča okvara vidnega živca, ki je posledica propadanja živčnih vlaken. Glavkom je največkrat, a ne nujno, povezan z visokim očesnim tlakom. Pri odraslih ločimo dve glavni skupini: najpogostejši je glavkom odprtega zakotja, redkejši glavkom zaprtega zakotja, imenovan tudi angularni glavkom. Okvare vida zaradi glavkoma so nepopravljive, ob dovolj zgodnjem odkritju pa je pri večini bolnikov s sodobnimi načini zdravljenja mogoče ohraniti vidno funkcijo, ki jim ne okrni kakovosti življenja. "In to je tudi cilj zdravljenja," je poudarila doc. dr. Barbara Cvenkel, dr. med., spec. oftalmologinja, vodja ambulante za glavkom na Očesni kliniki UKC Ljubljana.

"Pogostost glavkoma je najbrž prenizka, da bi lahko stroškovno upravičili presejalni program za to bolezen. A bo zagotovo porasla zaradi staranja prebivalstva. Danes imata glavkom dva človeka od 1000 v starosti med 40 in 80 let, po 80. letu pa to število naraste na štiri do pet ljudi od 100! Ob podatku, da jih med obolelimi na obe očesi oslepi od pet do deset odstotkov, bi bilo smiselno presejati starejše od 65 let z določenimi dejavniki tveganja. Ker gre predvsem pri glavkomu odprtega zakotja za tiho bolezen, ki je, ko končno le opozori nase, že zelo napredovala, so redni temeljiti pregledi oči, ki naj se začnejo dovolj zgodaj, ključnega pomena," opozarja dr. Cvenkel.

Tudi angularni glavkom ni nujno boleč

Glavkom ne prizadene vidne ostrine in bolniki lahko dolgo zelo dobro vidijo. Doc. Cvenklova: "Prizadene le vidno polje, ki se zaradi tega oži oziroma v njem nastajajo t. i. izpadi. Možgani dele, ki jih ne vidimo, zapolnijo s podobno sliko s sosednjih področij, zato bolniki tega ne opazijo. Neredko pride po pomoč bolnik z zelo hudo okvaro in hkratnim tako rekoč 100 % vidom. Navaden pregled za očala z le ugotavljanjem višine dioptrije ne zadostuje!"

Na najpogostejši glavkom največkrat opozori slabša ostrina vida, bolniki jo opisujejo kot nekakšno zamegljenost. Imajo tisti z zaprtim zakotjem več možnosti za uspešnejše zdravljenje, glede na to, da jih na bolezen opozori bolečina? "Seveda tistim, ki pridejo zaradi bolečin, lahko prej pomagamo. A tudi za to obliko glavkoma danes vemo, da celo več kot polovica primerov prav tako poteka brez težav in z le občasnimi zameglitvami vida." Tudi zato po nekaterih ocenah kar polovice bolnikov z glavkomom ne odkrijejo.

Ključni trije testi

Zlatega standarda, kaj je začetni glavkom, ni, opozarja naša sogovornica: "Zelo pogosto na glavkom opozarjajo prve spremembe na videzu vidnega živca. Izstopišče vidnega živca, ki ga vidimo pri pregledu očesnega ozadja, se namreč poglobi. Včasih, predvsem pri začetnih oblikah glavkoma, je težko ugotoviti, ali gre za bolezen ali normalno drugačnost.

V teh primerih sta ključna prvi pregled in dokumentacija – npr. slikanje očesnega ozadja z izstopiščem vidnega živca. Šele spremljanje nam omogoča, da ugotovimo spremembe na vidnem živcu in potrdimo diagnozo glavkom." V ta pregled poleg določitve vidne ostrine sodijo merjenje očesnega tlaka ali tonometrija, pregled očesnega ozadja z oftalmoskopom ali posebnimi lečami na špranjski svetilki ter določitev vidnega polja ali perimetrija. "Vse to naj bi preveril vsak oftalmolog že pri prvem pregledu starovidnosti, praviloma prav okoli starosti 40 let. Napotnico za ta pregled napiše družinski zdravnik."

Zdravljenje je učinkovito, če je redno

"Posledic bolezni ne moremo pozdraviti, lahko pa pomembno upočasnimo njeno napredovanje, še posebej če glavkom odkrijemo dovolj zgodaj. Oslepijo tisti, ki pridejo prepozno," razlaga dr. Cvenkel. Pri sekundarnem glavkomu, torej tistem, ki je posledica neke druge bolezni, je treba najprej odpraviti vzrok. Včasih že to zadostuje za povrnitev očesnega tlaka na normalne vrednosti (od 10 do 21 mmHg). Zdravljenje glavkoma namreč pomeni nižanje očesnega tlaka.

V številnih raziskavah so potrdili, da znižanje očesnega tlaka prepreči oziroma upočasni nastanek glavkoma in njegovo napredovanje. "Načeloma najprej uvedemo zdravljenje z očesnimi kapljicami. Te delujejo na dva načina: ali zmanjšajo nastajanje tekočine v očesu ali povečajo njeno odtekanje iz očesa, nekatere delujejo na oba načina. Prav slabše odtekanje očesne tekočine (prekatne vodke) iz očesa je vzrok, da se očesni tlak zviša. Ciljno vrednost zdravljenega očesnega tlaka postavimo za vsakega bolnika posebej, mora pa biti varna, kar pomeni, da naj upočasni bolezen.

Uspešnost zdravljenja lahko preverimo le s spremljanjem stanja, zato morajo bolniki redno prihajati na kontrolne preglede. Ti so približno dvakrat letno, pri novoodkritih bolnikih ali tistih z več težavami tudi pogosteje." V Sloveniji je na voljo večina sodobnih zdravil za zdravljenje glavkoma, približno polovica bolnikov po dveh letih zdravljenja potrebuje uvedbo dodatne učinkovine. "Bolniku predpišemo še druge kapljice, največkrat pa prve zamenjamo s t. i. stalno kombinacijo dveh učinkovin, ki delujejo na oba procesa." Kljub mogočim številnim stranskim učinkom bolniki zdravila po večini dobro prenašajo. "Vse bolnike je treba opozoriti, naj si pri kapanju zdravila zatisnejo notranji očesni kot, da gre čim manj kapljice v solzni kanalček in prek tega v kri. Tako preprečujejo sistemske stranske učinke." Najpogostejši lokalni stranski učinki so rdeče, pekoče ali suhe oči, občutek tujka v njih, včasih srbenje. "A danes, ko je na voljo toliko različnih kapljic za oči, tudi takih brez konzervansov, ki so še posebej dobrodošle za bolnike s težavami zaradi suhih oči, in glede na to, da vsa zdravila bolnikom napišemo na zeleni recept, pri večini bolnikov ni pravih razlogov za nejemanje."

Kandidati za laserski ali operativni poseg so bolniki, ki kapljic resnično ne prenašajo oziroma jim te ne zaležejo. "Seveda tako pomagamo tudi tistim s posebnimi okoliščinami, ki jim onemogočajo redno in ustrezno jemanje zdravil," še dodaja dr. Barbara Cvenkel, ki tako rekoč vsak dan sliši: "Vse bi raje prej, tudi umrl, samo da ne bi oslepel!"

Dejavniki tveganja za nastanek primarnega glavkoma:  
 • starost (več kot 40 in še posebej več kot 80 let);
 • družinska obremenjenost (ta poveča tveganje za štirikrat, zato naj bolj ogroženi opravijo celovit pregled že pri starosti 35 let);
 • kratkovidnost (za glavkom odprtega zakotja) in daljnovidnost (za glavkom zaprtega zakotja);
 • vaskularni oziroma žilni dejavniki.

Dejavniki tveganja za nastanek sekundarnega glavkoma:
 • kopičenje snovi v očesu;
 • poškodbe očesa;
 • dolgotrajno jemanje kortikosteroidnih zdravil;
 • različna vnetja v očesu.

Kdaj k zdravniku:
 • ob (stalno ali občasno) zamegljenem vidu;
 • zaradi nepojasnjenih glavobolov (znani so primeri neuspešno zdravljenih migren ali vnetij sinusov, ki so se nazadnje izkazali za primarni glavkom zaprtega zakotja);
 • ob bolečinah v očeh, ki jih spremlja meglen vid in ki se pojavijo pri gledanju televizije ali branju v slabše razsvetljenem prostoru, čeprav vmes bolečine prenehajo. Pri močnih bolečinah, ki jih spremlja meglen vid, nekateri bolniki med pogledom v izvor svetlobe vidijo mavrične kroge – tudi to je lahko znak za glavkom.

Očesni tlak in arterijska hipertenizija

Očesni tlak ni povezan s sistemsko arterijsko hipertenzijo. Za nastanek glavkoma, ki je povezan s previsokim očesnim tlakom, so bolj ogroženi ljudje z nizkim spodnjim (diastolnim) krvnim tlakom oziroma tisti, ki se že zdravijo zaradi previsokega. Prenizek nočni krvni tlak namreč lahko moti prekrvavitev očesa.

Opozorilo!

Glavkom lahko povzroči tudi nenadzorovano jemanje zdravil proti alergijam!

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki