Varna odstranitev dioptrije po meri posameznika

Metode operacij oči za odstranitev dioptrije so različne.
Metode operacij oči za odstranitev dioptrije so različne.

Vsak posameznik je edinstven in nobeno oko ni enako drugemu, zato so metode in tehnike operacij prilagojene posamezniku. Tehnike operacij se med seboj razlikujejo in v spektru vseh možnih operacij bomo našli rešitev za vas.

Metode operacije oči za odstranitev dioptrije so različne:

  • pri laserski odstranitvi dioptrije z laserjem preoblikujemo sprednjo površino očesa – roženico. Laserske metode so PRK, LASIK, ReLEx SMILE in PRESBYOND;
  • pri vgradnji leč se v oko vgradi posebna, po meri narejena leča. Takšna leča se vstavi na lastno očesno lečo;
  • pri zamenjavi leč se lastna očesna leča zamenja z umetno lečo, ki prav tako trajno rešuje kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem in starostno daljnovidnost.
Metode odstranitve dioptrije so varne in neboleče, zato se vse več ljudi odloča za življenje brez očal in kontaktnih leč.


ŽELITE IZVEDETI, KATERA METODA JE NAJPRIMERNEJŠA ZA VAS?
KLIKNITE TUKAJ, če ste MLAJŠI od 43 let.
KLIKNITE TUKAJ, če ste STAREJŠI od 43 let.LASERSKO ODSTRANJEVANJE DIOPTRIJE

Laserska operacija oči za odstranitev dioptrije je postopek preoblikovanja roženice, s katerim se trajno odpravi dioptrija.

Primerna je za vse polnoletne osebe z dioptrijami od +5,0 do –10,0, ki imajo vsaj eno leto stabilno dioptrijo in ne želijo več nositi očal ali kontaktnih leč.

  • ReLEx SMILE – laserska metoda je do pacienta najbolj prijazna, minimalno invazivna in izjemno natančna. Poseg je neboleč, traja manj kot 10 minut na obeh očesih, vidna ostrina se vrne že po nekaj urah. Okrevanje traja samo od 2 do 3 dni. Poseg je primeren za vse kratkovidne, z dioptrijo od –0,75 do –10,0 ter z astigmatizmom med vrednostmi od –5,0 do +5,0.
Metoda se izvaja v svetu že več kot osem let, v Celju pa jo izvajamo že peto leto. Kadar gre za kratkovidnost, je ReLEx SMILE naša prva izbira in več kot 92 odstotkov korekcij kratkovidnosti rešujemo s to metodo. V svetu je opravljenih že več kot 2 milijona tovrstnih posegov, v Celju pa se bližamo številki 1.500.

Metoda ReLEx SMILE se v Sloveniji izvaja izključno v Očesnem centru VIDIM v Celju, torej smo PRVI in EDINI v regiji, ki jo uporabljamo.

  • Metoda PRK je najstarejša metoda (30 let) odstranjevanja dioptrije in do pacienta najmanj prijazna. Primerna je za manjše dioptrije in za posameznike z zelo tanko roženico.
  • Metoda LASIK je prav tako starejša metoda (več kot 25 let). V Očesnem centru VIDIM izvajamo izključno metodo Femto LASIK, ki je precej naprednejša in natančnejša od metode LASIK.
Število operacij v svetu po teh dveh metodah upada predvsem zaradi vse pogostejše metode ReLEx SMILE.


PRESBYOND – laserska metoda za odpravo starostne dioptrije

Starostna daljnovidnost (presbiopija) je normalen fiziološki pojav staranja leče, ki se pojavi med 43. in 55. letom starosti in se kaže s slabšo vidno ostrino na bližino. Lastna očesna leča izgubi prožnost in s tem se postopno manjša sposobnost prilagajanja – akomodacija za gledanje na bližino.

V Očesnem centru VIDIM že skoraj 12 let pomagamo pacientom pri odstranitvi starostne dioptrije z zamenjavo očesne leče, kjer v oko vgradimo večžariščno umetno lečo (IOL), v zadnjem obdobju pa v ospredje prihaja laserska metoda odstranitve dioptrije PRESBYOND.

PRESBYOND
je edinstvena, najnovejša laserska metoda podjetja Carl ZEISS, ki jo izvajamo v Očesnem centru VIDIM in pacientom po 43. letu starosti omogoča korekcijo starostne daljnovidnosti (v kombinaciji s katerokoli drugo dioptrijo).

Primerna je tudi za paciente, ki so se zaradi starostne daljnovidnosti prvič srečali z očali.


VGRADNJA LEČE VISIAN ICL

Tovrstna očesna operacija je alternativa laserski korekciji vida pri pacientih, ki niso primerni za lasersko korekcijo vida, bodisi zaradi previsoke dioptrije bodisi anatomije očesa. Take leče se uporabljajo za korekcijo kratkovidnosti, daljnovidnosti ali astigmatizma. Najprej so bile namenjene le za ameriške vojaške pilote, zdaj pa so že več kot 15 let na voljo tudi za civilno uporabo. Leče so narejene iz materiala z visoko vsebnostjo kolagena in imajo stoodstotno UV-zaščito.

Sam postopek operacije je popolnoma reverzibilen, kar pomeni, da operacija ne pušča nobenih sledi na očesu, lečo pa lahko kadarkoli odstranimo. Tovrstna leča se uporablja, kadar laserska tehnologija ni možna rešitev za odpravo dioptrije.

Visian ICL je idealna rešitev tudi za posameznike, ki ne želijo trajno preoblikovati oblike svoje roženice.


ODSTRANJEVANJE DIOPTRIJE Z ZAMENJAVO OČESNE LEČE

Umetne znotrajočesne leče so izdelane iz do očesa prijaznega materiala, po meri posameznika.
V našem očesnem centru vstavljamo večinoma znotrajočesne leče (IOL) proizvajalca Carl ZEISS.

Umetne leče, ki zamenjajo naravno lastno lečo, so ustrezne za posameznike po 43. letu starosti, ki imajo poleg osnovne dioptrije tudi znake starostne daljnovidnosti, pa tudi za vse paciente, ki imajo sivo mreno. Zamenjava znotrajočesne leče je trajna rešitev dioptrije, saj se ta po operaciji ne spreminja več.

VAŠ VID JE VAŠA ODLOČITEV. DOVOLITE NAM, DA POSTANE NAŠA SKRB.


Galerija

Metode operacij oči za odstranitev dioptrije so različne.

Operacija oči za odstranitev starostne dioptrije po metodi PRESBYOND.

Operacija oči za odstranitev dioptrije po metodi ReLEx SMILE.

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki