Vnetje mehurja pri ženskah je v poletnih mesecih pogosto

  • UR
  • četrtek, 26. julij 2012
(Foto: Jupiterimages)

Težave zaradi vnetja sečnega mehurja so pri ženskah pogoste, nekoliko bolj kot sicer pa se težava pojavlja v toplejših, poletnih mesecih. Kot obrazloži asist. Bojan Štrus, dr. med., vodja ambulante KO za urologijo Kirurške klinike, v vročih dneh glede na zunanjo vročino pijemo premalo. Mehur se tako »manj spira«, več je spolnih odnosov, negativno pa lahko na vnetje mehurja pri ženskah vpliva tudi uriniranje žensk v morjih, jezerih ipd.

Vnetje sečnega mehurja sicer najpogosteje povzroča črevesna bakterija Escherichia coli. Predvideva se, da do okužbe sečil pri ženskah pride zaradi tega, ker sta zadnjična odprtina in sečnica zelo blizu skupaj. Sečnica pa je pri ženskah zelo kratka, saj meri od 2,5 do 4 cm.

Prvi znaki vnetja so pogosto uriniranje, pekoče uriniranje, smrdeč in temen urin ter bolečine v spodnjem delu trebuha, ki jih največkrat pripišemo bolečim jajčnikom. »Zdravniško pomoč je dobro poiskati, kadar so bolečine močne, nikakor pa ne smemo zanemariti krvavega urina,« pove asist. Štrus. Zdravljenje z antibiotiki je sicer večinoma uspešno, značilno za vnetje mehurja pa je tudi, da se običajno pojavi večkrat. Takrat je potrebno dolgotrajnejše antibiotično zdravljenje, tudi po več mesecev v zelo nizki dozi. Običajno zdravljenje vnetja mehurja sicer traja okoli sedem do deset dni.

Pri začetnih težavah vnetja mehurja si lahko pomagamo tudi sami. Na sluznico mehurja ugodno vpliva brusnični čaj oz. čaji za ledvice in mehur, priporočljivo pa je tudi, da popijemo več tekočine kot običajno. »Tistim, ki imajo ponavljajoče se težave z vnetjem mehurja, svetujemo, da s sabo na dopust vzamejo škatlico uroantiseptikov, ki jih pred odhodom predpiše zdravnik,« v dopustniškem času priporoča asist. Štrus.  

»Na splošno ženskam priporočamo, da veliko pijejo (dnevno 1,5 do 2 l tekočine) in se tako varujejo pred vnetjem mehurja, saj je nujno spiranje bakterij iz sečnega mehurja s samim pretokom urina,« še svetuje asist. Štrus. Če ne pijemo dovolj, je naš sečni mehur idealen za razmnoževanje raznih bakterij, ki povzročajo vnetja sečil. V kolikor se mehur ne izprazni popolnoma, zastojni urin omogoča razrast bakterij in ponovne manifestne okužbe.

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki