Porod bolnice, ki so ji zaradi raka odstranili maternični vrat

  • NP
  • četrtek, 17. november 2011
(Foto: Jupiterimages)

Na Ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) je danes s pomočjo carskega reza rodila mlada ženska, potem ko so ji operativno zaradi raka odstranili maternični vrat. Je prva Slovenka, pri kateri so leta 2007 uporabili novo in zahtevno operativno metodo, ki kljub hudi bolezni ohranja plodnost.

Nosečnost je bila uspešna zaradi uporabe edinstvene metode, s katero so ginekologi UKCL pričeli že leta 2007. Verjetnost za nosečnost po tej operaciji raka materničnega vratu je praktično enaka kot pri ostalih ženskah. Težava je v donositvi, saj po taki operaciji ni zaščite noseče maternice pred bakterijami iz nožnice.

Po več neuspelih nosečnostih pri naših operirankah so zato slovenski ginekologi razvili kombinacijo metod, ki sicer niso nove, njih souporaba pa predstavlja izvirno rešitev v svetovnem merilu. Rešitev se je izkazala kot zelo učinkovita.

“Uvedli smo rešitev, ki je sicer v svetu ne uporabljajo po radikalni trahelektomiji, in sicer smo laparoskopsko napeljali trak pod spodnjim delom maternice (cerclage) in s tem dosegli, da se nosečnost obdrži do polne zrelosti ploda, to je vsaj dopolnjenih 37 tednov nosečnosti,” je to operativno metodo opisal assist. dr. Leon Meglič, dr. med., vodja medicinskih služb skupnega pomena na Ginekološki kliniki, ki je skupaj s kolegi prim. mag. Milanom Čavičem, dr. med. prof. dr. Tomažem Tomaževičem, dr. med., doc. dr. Borutom Kobalom, dr. med., prim. Brankom Cvjetićaninom, dr. med. in prim. Andrejem Možino, dr. med. uvedel in razvil to metodo v Sloveniji. Zaradi zahtevnosti in kombinacije različnih operativnih tehnik izvirno operacijo poleg 7 centrov po svetu izvaja samo še Ginekološka klinika UKCL.

Raka materničnega vratu sicer že od leta 2007 operirajo s pomočjo radikalne vaginalne trahelektomije. Pri tem operativnem posegu je najbolj pomembno, da lahko pri ženski, ki ima začetno obliko raka na materničnem vratu, varno odstranijo maternični vrat s pripadajočimi vezmi, ne pa tudi telesa maternice, kar omogoči, da lahko ženska zanosi, ne pa tudi donosi. Vendar po operaciji raka materničnega vratu nosečnost ni enostavna. Sama zanositev navadno ni težava, splavnost v srednji tretjini nosečnosti pa je visoka, prav tako verjetnost prezgodnjega poroda.

“V tujini zato uporabljajo metodo, s pomočjo katere vrh nožnice  po zanositvi zašijejo in s tem preprečijo morebitne infekcije. V UKC Ljubljana smo se specialisti ginekologi tega lotili z laparoskopsko metodo. Prvi uspešen porod po tej metodi je s carskim rezom izpeljal pred dobrim mesecem prim. Branko Cvjetićanin, dr. med. Porod prve ženske, pri kateri smo leta 2007 s takrat za ta del Evrope novo metodo odstranili maternični vrat, pa spremljamo vsi, ki se s tem ukvarjamo,  z izjemnim zadovoljstvom in ponosom,” je povedal asist. dr. Leon Meglič in poudaril, da je to skupni uspeh kar dveh generacij zdravnikov, ki se ukvarjajo z ginekološko kirurgijo na Ginekološki kliniki UKCL.

Na Kliničnem oddelku za ginekologijo Ginekološke klinike UKCL želijo tudi opozoriti na pomen preventivnih pregledov. S pravočasnim brisom materničnega vratu zdravih žensk lahko namreč odkrijejo tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu. Te oblike sprememb lahko povsem pozdravijo z manjšimi operativnimi posegi, ki ne zahtevajo odstranitve maternice. To so konizacija z električno zanko (LLETZ) in klasična konizacija ter radikalna vaginalna trahelektomija.

Bolnice lahko po teh operacijah kasneje zanosijo in rodijo. Njihovo preživetje  je odlično. Rakaste spremembe materničnega vratu, ki so odkrite šele v višjih stadijih bolezni, pa zahtevajo radikalno odstranitev maternice in/ali obsevanje. Verjetnost preživetja se manjša z razširjenostjo bolezni.