V novi tiskani Vivi

  • Viva
  • petek, 07. oktober 2011

Viva 215/ oktober

V novi Vivi preberite:

Telesno kaznovanje je v današnjem času preživeto!


Intervju: Zdenka Čebašek – Travnik, varuhinja človekovih pravic RS
"Tudi če nekatere države dopuščajo telesno kaznovanje otrok, to še ne pomeni, da je telesna kazen sprejemljiva. Zame nikakor ne! S telesnim kaznovanjem namreč povsem izničimo dostojanstvo otroka," poudarja varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik. Prepričana je, da je najbolj pomembno, da imaš otroka resnično rad in mu v tej ljubezni upaš in znaš postaviti meje: "Postavljanje meja in tudi kaznovanje, seveda ne telesno, je del vzgoje. Omejitve morajo biti postavljene zelo jasno in dovolj zgodaj v otrokovem razvoju, tudi starši se jih morajo dosledno držati, da bi jih potem res upoštevali tudi otroci."  

Pari, ki ne želijo imeti otrok


Najlepše je v dvoje
Za večino parov (poročenih in koruznikov) je imeti otroke nekaj, v kar verjamejo in kar so si vedno želeli. Drugi otrok kljub trudu ne morejo imeti. Tretji se jim odrečejo zavestno. Je takšna izbira slaba?
Ne. Nobena izbira, ki vključuje oba partnerja, ni slaba, če sta do nje prišla soglasno in ju osrečuje. Dejstvo je, da je starševstvo velika odločitev, ki je mnogi ne jemljejo dovolj resno. Bodimo pošteni: vsakdo pač ni rojen za to, da bi bil oče ali mama – da pridemo do tega sklepa, je dovolj, če se ozremo okrog sebe ali pa prebiramo črno kroniko: duševno in telesno nasilje, zanemarjanje in zapuščanje otrok, pedofilija in še bi lahko naštevali. Tu so še sebične in neiskrene želje: nekateri imajo otroke žal le zato, ker menijo, da bodo izpolnili kako njihovo potrebo, uresničili njihove neizživete sanje ali jim celo pomagali rešiti zavožen partnerski odnos. Seveda to niso sprejemljivi razlogi za starševstvo. Otrok ni pes, in ko se ga naveličaš, ga ne moreš vrniti.

Ste ljubosumni na brata/sestro?

Če je bil prvi greh v Bibliji ta, da sta Adam in Eva pojedla sadež z drevesa spoznanja namesto z drevesa večnega življenja, je bil drugi greh bratomor. Kot je znano, je Kajn v afektu ljubosumja in sovraštva ubil svojega brata zato, ker se je bog odločil sprejeti Abelove darove in ne njegove. Že samo mesto, kjer se pojavlja zgodba o ljubosumju in sovraštvu med brati, torej Biblija, kaže, da so odnosi med brati in sestrami od vekomaj veljali za kompleksne. Prav zares: če je odnos s starši tisto, kar nas v veliki meri določa v otroštvu in traja vse življenje, je edini odnos, ki se lahko s tem primerja, odnos med brati in sestrami.


Mali vodič po masažah

Masaža velja za najbolj naravno in najstarejšo metodo naravnega zdravljenja. Pozitivnih in blagodejnih učinkov samega dotika je malo morje. Poleg tega da pomirja, daje občutek topline, varnosti in zaupanja, sodi med najprijetnejše načine za sprostitev, hkrati pa blagodejno deluje tudi na zdravje, ker pospešuje krvni in limfni pretok ter zato ublaži napetost mišic in otrdelost, pomaga pri zadrževanju tekočin ter otrdelosti, pri vnetjih … Ker pospešuje prekrvavitev kože in mišic, vpliva na hitrejšo regeneracijo telesa. Številne vrste masaž pa gredo še veliko globlje od obravnave telesa in se osredotočijo tudi na pretok življenjske energije, zato lahko govorimo o blagodejnem učinku na telo in dušo ter um. 


Ko se družina sooči z rakom: vodnik za pomoč

Ko govorimo o raku, so vse misli in informacije večinoma usmerjene v bolnika in v njegove potrebe. Nič čudnega, saj bolezen najbolj prizadene prav njega. A ni edini. Rak je izrazito kompleksna bolezen, zaradi katere trpi vsa družina, še zlasti najbližji člani. A nanje in na njihove potrebe, ki se ob diagnozi prav tako spremenijo, vse preradi pozabljamo. Zavedati pa se moramo, da bolezen tudi njih lahko potisne v globoko stisko. Pričakovanja glede njihovega sodelovanja so visoka; neredko se znajdejo v večplastni vlogi spremljevalcev, negovalcev, psihoterapevtov, skrbnikov otrok, gospodinjcev … predvsem pa od njih vsi pričakujejo, da bodo v času zdravljenja predstavljali steber moči in trdnosti, steber, ki se nikoli ne zruši.


Samozdravljenje pri manjših zdravstvenih težavah


"Več" pri zdravilih ne pomeni tudi "boljše"
Čeprav že nekaj let vodim Lekarne Ptuj, občasno še vedno stopim tudi za lekarniški pult. Farmacevti v lekarnah opažamo, da se ljudje vse bolj zanimajo za svoje zdravje in skrbijo zanj, ugotavljamo pa tudi, da marsikdo še vedno ne upošteva dosledno navodil za jemanje zdravil. Kljub temu lahko zapišem, da bolniki vseeno prevzemajo bolj aktivno in odgovorno vlogo pri zdravljenju. Danes že vsi bolj ali manj vemo, da ni čudežne tablete, ki bi nam povrnila zdravje. Največ lahko naredimo samo z zdravim načinom življenja. Ko pride bolezen, poiščemo pomoč pri zdravniku ali pa se v nekaterih primerih, ko gre za manjše in že poznane zdravstvene težave, odločimo tudi za samozdravljenje.


Zdajšnji položaj in prihodnost slovenske ekohrane


Prihodnost je v osebnostnem ekokmetijstvu
Število ekokmetij se pri nas povečuje, narašča tudi povpraševanje po ekoživilih, vendar smo še vedno daleč od želenih ciljev, ugotavljajo na Inštitutu za trajnostni razvoj (ITR). Potrebujemo tržni pristop, več vzajemnega povezovanja in tudi več osebnega povezovanja med kupcem in kmetom, dodaja Boris Fras, predsednik Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije.

Slovenske kulinarične specialitete

Navade in zahteve potrošnikov so se v zadnjih desetletjih zelo spremenile. Ko gre za živila, jih vse več namenja prednost kakovosti in ne količini. Po mnenju nekaterih taka praksa še vedno ni dovolj uveljavljena, o čemer govori tudi precejšen odstotek predebelih ljudi. Zagotovo pa drži, da so potrošniki vse bolj ekološko ozaveščeni. Zaradi raznolikosti izdelkov bi morale biti informacije o njih jasne in zlahka dostopne, vendar žal ni tako. Raziskava, ki so jo opravili v Biotehničnem centru Naklo, govori o premajhni prepoznavnosti zaščitenih kmetijskih pridelkov.


Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki