Slovenski raziskovalci razvili nov dostavni sistem za zdravljenje raka

  • nedelja, 11. september 2011
(Foto: Dreamstime)

Slovenski raziskovalci so v sodelovanju z ruskimi, nemškimi in ameriškimi razvili nov dostavni sistem za zdravljenje raka, ki omogoča učinkovitejšo dostavo zdravil ter s tem manjšo toksičnost in povečano biodostopnost. Sistem, ki temelji na magnetnih nanodelcih na podlagi železovih oksidov, enkapsuliranih v liposome, je razvila raziskovalna skupina pod vodstvom doc. dr. Olge Vasiljeve in prof. dr. Borisa Turka z Instituta Jožef Stefan, Centra odličnosti za integrirane pristope v kemiji in biologiji proteinov, Centra odličnosti nanoznanosti in nanotehnologije, Centra odličnosti na področjih kemije, biokemije, fizike in farmacije ter s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani.

Dostavni sistem za zdravila po dosedanjih poskusih na živalih učinkovito zmanjšuje rakave tumorje na dojkah, podoben učinek pa ima po predvidevanjih tudi pri drugih vrstah lokaliziranih rakavih tumorjev. Raziskovalno delo je trajalo pet let, nekaj podpornih raziskav pa so opravili tudi v Nemčiji in Rusiji.

Nanodelci, ki so jih slovenski raziskovalci predelali v kurirje zdravilnih učinkovin, po dosedanjih testih netoksični. Ker imajo hkrati kontrastne lastnosti, je z magnetno resonanco mogoče v živo spremljati njihovo pot in ugotoviti, ali zdravilo res dostavijo na pravi cilj (v rakavi tumor). Sistem nedvomno predstavlja izreden potencial na področju dostave zdravil tako na področju raka kot širše, saj omogoča enkapsulacijo tudi drugih potencialnih zdravilnih učinkovin ter njihovo nadaljnje usmerjanje na obolelo mesto. Dosežek je bil objavljen tudi v prestižni znanstveni reviji Nature Nanotechnology.

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki