V novi tiskani Vivi

  • Viva
  • četrtek, 05. maj 2011

Viva 210 / maj

V novi Tiskani Vivi preberite:

Najbolj vroča raziskava: Spolno življenje Slovencev in Slovenk

Kdo, kje in kako najbolj uživa?
Revija Viva je vir informacij o zdravem in kakovostnem življenju. Kot naši bralci dobro vedo, je za to potrebno tako dobro telesno zdravje kot dobro duševno počutje. Poleg zdrave hrane, telesne dejavnosti, obvladovanja stresa in čustvenega ravnovesja je za polno življenje pomembno zadovoljivo seksualno življenje. Če je o boleznih in druge zdravstvenih kazalnikih na voljo obilica statističnih podatkov, so tisti o spolnem življenju izredno pomanjkljivi oziroma jih tako rekoč ni. Večina tovrstnih raziskav, ki so jih opravili v EU, Slovenijo zaradi njene majhnosti izpušča. Obstaja ena sama raziskava, ki smo jo leta 1999 izvedla prav pri reviji Viva. Zaradi zanimivosti in uporabnosti tovrstnih podatkov smo se odločili raziskavo opraviti še enkrat in ugotoviti, kakšen je odnos prebivalcev Slovenije do spolnosti ter koliko in kako uživamo v seksu.


Fotoreportaža najlepših utrinkov prireditve Moj zdravnik 2011

V Festivalni dvorani v Ljubljani smo na dan zdravja, 7. aprila, podelili priznanja akcije Moj zdravnik 2011. Na slavnostnem večeru smo v družbi najimenitnejših gostov slavili strokovnost, požrtvovalnost ter človeškost, ki je merljiva samo s srečo tistih, ki so bili teh občudovanja vrednih zdravniških presežkov deležni. Letošnja, že 15. po vrsti, akcija je  vse goste in gledalce televizijskega prenosa RTV Slovenija navdahnila z vero v življenje in v tisto vse lepo, kar nas oživlja. S fotografijami na naslednjih straneh želimo vsaj delček ganljivosti dogodka deliti tudi z vami.

Fotoreportaža: Dan s travmatologi


Popravijo, naravnajo, menjajo, sestavijo ... in oživijo!
Včeraj se je na cesti Ljubljana–Celje pripetila prometna nesreča, v kateri se je huje poškodoval 36-letni voznik osebnega avtomobila, ki ni upošteval slabih voznih razmer. Zaradi težkih poškodb so ga prepeljali v ljubljanski klinični center, kjer so ga oskrbeli. Trenutno je zunaj življenjske nevarnosti. Novica, kakršnih smo vajeni iz dnevnih časopisov. Tovrstne notice vedno pritegnejo pozornost številnih bralcev, zlasti če gre za hujšo ali nenavadno nesrečo, v kateri se poškoduje več ljudi. Oddahnemo si, če v poročilu piše, da so vsi preživeli, ker jih je rešilo hitro in strokovno posredovanje zdravnikov. Poškodovance obravnavajo travmatologi, kirurgi, katerih delo in dosežki praviloma ostajajo v ozadju. Vivina ekipa je na travmatološki kliniki preživela dvanajst ur ter v tem času spoznala del več kot osupljivega, predvsem pa zelo pestrega in dinamičnega vsakodnevnega dogajanja. Naš gostitelj je bil asist. dr. Anže Kristan, dr. med., spec. travmatologije, vodja travmatološke urgence na UKC Ljubljana.

Intervju: prof. dr. Peter Rakovec o atrijski fibrilaciji

Ključno je preprečevanje - bolezni in zapletov
Bolnikov z atrijsko fibrilacijo (preddvorno migetanje) je vse več. Kot pravi prof. dr. Peter Rakovec, kardiolog s KO za kardiologijo UKC Ljubljana, gre to delno pripisati dejanskemu povečanju števila bolnikov, delno pa boljšim metodam odkrivanja. Najpomembnejši vzrok za večje število bolnikov je staranje prebivalstva. To je namreč bolezen, ki se pojavlja zlasti med starejšimi, z daljšanjem življenjske dobe pa se ta motnja vse bolj izraža, zato je posledično tudi vse več bolnikov. Sogovornik poudarja še en vidik obravnave atrijske fibrilacije: njeno tesno povezavo z neurejenim krvnim tlakom. Kot opažajo zdravniki, vse preveč ljudi povišanega krvnega tlaka ne zdravi dovolj vestno, v večini primerov pa je prav neurejen krvni tlak glavni vzrok za razvoj atrijske fibrilacije.

Uspešna zgodba o hujšanju – malada mamica Saša

Pripoved gospe Saše je tako posebna, kot je posebna sama. In kot je posebna njena želja po izgubi teže. Nikoli ni namreč razmišljala o svojem videzu. Po rojstvu hčerke pred dvema letoma in pol je bila prav ponosna na svoje telo in trebuh, prevzelo jo je samo dejstvo, kaj vse zmore žensko telo. Pa čeprav je bila takrat njena teža skoraj 100 kg. A zgodovina njenih kilogramov sega že v otroštvo.

Nega obraza s kisikom pod pritiskom

Vsaka ženska se vsaj enkrat v življenju želi počutiti kot zvezdnica, predvsem pa si želi, da bi lahko njena notranja lepota zasijala tudi navzven – na obrazu. Nedavno, prav pred našo slovesno prireditvijo ob sklepu akcije Moj zdravnik, sem imela priložnost preizkusiti eno od zadnjih hollywoodskih negovalnih uspešnic, kisikovo obrazno nego, ki utrujeni in suhi koži vrne vlago in lesk ter zgladi izrazne in starostne gubice, tako da lahko obraz zasije v vsej svoji naravni lepoti.


Nega zob: Za zdrav nasmeh brez zobnega kamna

Redna in temeljita ustna higiena je temelj ne le ustnega zdravja, temveč zdravja celotnega organizma. Mnogi resni zdravstveni zapleti so namreč povezani prav s slabim ustnim zdravjem: srčni infarkt, možganska kap, oslabljen imunski sistem … Zanemarjena oziroma ne dovolj temeljita skrb se odraža na več načinov; ena večjih tegob je vsekakor zobni kamen, ki se ob nepopolni skrbi za zobe lahko začne nalagati na zobe in sčasoma povzroča težave.


Taijiquan – starodaven način obvladovanja stresa v sodobnem času

Vsi imamo obdobja, ko nam primanjkuje spanca, ko nas pestijo stres in druge duševne težave, telo pa nas prej ali slej opozori, da nismo v naravnem ravnovesju. Pri tem nam lahko uspešno pomaga taijiquan, ki svojo učinkovitost potrjuje že več stoletij. Tudi pri nas ima vse več navdušencev, mladih in starih, ki vztrajno vadijo in prisegajo na njegovo učinkovitost.Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki