Zaključek akcije ozaveščanja o demenci

(Foto: Grega Žunič)

Preizkusi svoj spomin

Mesec dni po začetku akcije seznanjanja najširše javnosti z naraščanjem pojavnosti demence med starejšimi, je društvo Spominčica na Jesenicah pripravilo še zadnjo informacijsko točko o demenci, na kateri so lahko obiskovalci izvedeli nekaj več o tej bolezni. Na dobro obiskanem predstavitvenem prostoru so dobili informacije o znakih bolezni in o tem, kako ravnati, če zbolijo sami ali kdo od njihovih svojcev.

"Želimo si, da bi ljudje čimprej opazili prve znake demence in čimprej prišli do zdravnika. Obstaja namreč kar nekaj oblik demenc, ki so ozdravljive, če so le dovolj zgodaj odkrite. Obstajajo tudi zdravila, ki celo pri napredujoči demenci zelo upočasnijo potek bolezni. Prav zato je tako zelo pomembno, da ljudje o tem nekaj vedo, da svojca ali znanca napotijo k osebnemu zdravniku, ki bo ustrezno ukrepal in bolnika poslal k specialistu – nevrologu ali psihiatru," je o pomenu akcije povedala Danica Simšič, predsednica Spominčice, slovenskega združenja za pomoč pri demenci.

Združenje Spominčica deluje že trinajst let. Ker pojavnost te bolezni pri nas skokovito narašča (najpogostejšo obliko demence, Alzheimerjevo bolezen, ima že več kot 60 odstotkov starejših), so se letos odločili za enomesečno akcijo in obiskali trinajst večjih slovenskih mest. "Odziv je bil zelo dober, ljudje vzamejo gradivo in se tudi pogovarjajo. Obenem smo prvič v Sloveniji izvajali akcijo Preizkusi svoj spomin. Gre za anketni vprašalnik, ob pomoči katerega so ljudje lahko ugotovili, ali imajo prve znake demence ali ne. Ljudje so se odzivali različno. Nekateri so test opravili, drugi so ga zavrnili, pomembno pa je, da bo test prešel v uporabo tudi v Sloveniji in pomagal pri zgodnjem odkrivanju demence," je povedala Danica Simšič.

Akcijo je organizacijsko in finančno podprlo farmacevtsko podjetje Janssen-Cilag. "Naša naloga je poleg izobraževanja strokovne tudi ozaveščanje laične javnosti. S psihiatri in nevrologi že nekaj časa sodelujemo tudi na področju zdravljenja demenc. Opažamo, da ljudje premalo vedo o demenci in posledično prepozno poiščejo strokovno pomoč oziroma ne vedo, na koga naj se obrnejo. Zato smo v sodelovanju s strokovnjaki in Spominčico po vsej Sloveniji organizirali informacijske točke o demenci in projekt tudi finančno podprli," je povedala Hedi Zupančič, mag. farm., vodja medicinskega izobraževanja na področju psihiatrije/nevrologije pri Janssen-Cilag, in dodala: "V Mercatorjevih centrih so naši sodelavci skupaj s prostovoljci iz Spominčice več tisoč ljudem razdelili zloženko o demenci, brošuro o vedenjskih spremembah pri bolnikih z demenco in prilogo Alzheimerjeva bolezen, ki je izšla pri reviji Viva. Na informacijski točki je bil navzoč tudi lokalni strokovnjak psihiater ali nevrolog, ki se ukvarja z zdravljenjem demenc. Obiskovalci so se lahko osebno pogovorili z zdravnikom in pri njem s kratkim testom preizkusili svoj spomin. Najbolj so se odzivali svojci, ki so potrebovali nasvet za svoje najbližje s težavami, ki spremljajo demenco."

Kot smo se lahko prepričali tudi na Jesenicah, je bil odziv ljudi velik, kar je razveseljivo, če vemo, da se prebivalstvo Slovenije stara. Po nekaterih podatkih naj pri starosti nad 85 let že vsak tretji ali četrti prebivalec Slovenije zbolel za katero od oblik demence. Zanimanje za akcijo Spominčice je bilo največje v Ljubljani, Novem mestu in Novi Gorici.

Kratka anketa:

Nekatere od obiskovalcev akcije na Jesenicah smo vprašali, kakšna bolezen je demenca, kako so z njo seznanjeni in kaj menijo o tovrstnih akcijah ozaveščanja.

Sašo Pernuš z Jesenic
Vzel sem informativno gradivo, saj želim izvedeti nekaj več o tem, kakšni so znaki demence in kako ravnati, če nekdo zboli, čeprav to bolezen zaradi svojih staršev že poznam. Za akcijo sem izvedel iz medijev in se odločil, da bom prišel. Takšne akcije ozaveščanja so zelo dobrodošle in jih pozdravljam. Če dovolj zgodaj opaziš, da imaš sam ali kateri od tvojih najbližjih znake demence, je zdravljenje nekaj povsem drugega, kot če te bolezen doleti kot strela z jasnega.

Mirko Podlipnik s Slovenskega Javornika pri Jesenicah
Prišel sem po nakupih in opazil tole predstavitev. Ker me je zanimalo, sem vzel tudi gradivo. Vsekakor se mi zdi prav, da nas tudi na takšen način seznanjajo s to boleznijo, ki prizadene nas starejše, saj sicer ne moreš vedeti, kakšni so znaki in kako poteka bolezen. Predvsem starejši ljudje ne beremo veliko strokovne zdravstvene literature, zato o bolezni ne moremo vedeti vsega. Takšne akcije te seznanijo s tem, in ko prideš pred dejstvo, ko zboliš, si z boleznijo bolj seznanjen in veš, kaj te čaka. Prav zato takšne akcije podpiram.

Lidija Stare z Jesenic
Bolezen poznam, saj se z njo veliko ukvarjam. Pozdravljam to akcijo, saj so ljudje zbegani, ko jih doleti bolezen. Vsi iščejo pomoč in se odzovejo, kot vedo in znajo. Navadno so zbegani, pa tudi jezni na tiste, ki se s tem ukvarjamo, saj smo pač na tem mestu in jim je treba veliko pojasnjevati. Gradivo, ki ga dobijo tukaj, ljudem ponudi osnovne informacije, ki jih prej niso poznali. Prav je, da vzamejo to bolezen kot pojav, ki nujno spremlja staranje. Mislim, da so te akcije premalo promovirane in da jih je še veliko premalo. Prav je, da se o tem govori in da so ljudje ozaveščeni.


Galerija

Grega Žunič

Danica Simčič, predsednica zveze društev Spominčica Grega Žunič

Hedi Zupančič Grega Žunič

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki