Evropski teden mobilnosti 2010

  • NP
  • četrtek, 16. september 2010
(Foto: Grega Žunič)

Zamenjajte avto za hojo!

Evropski teden mobilnosti, ki letos poteka od 16. do 22. septembra, vas vabi, da se v prizadevanju za telesu in okolju prijaznejše načine mobilnosti pridružite desetinam milijonov ljudi po vsej Evropi. Zamenjajte avto za hojo ali kolo in potujte "na lastni pogon" vsaj 30 minut na dan ter se tako pridružite tistim, ki spretno in kar spotoma poskrbijo tako za lastno zdravje kot za manjšo obremenjenost okolja s hrupom in škodljivimi izpusti.
 

Potuj pametneje, živi bolje

Osrednja tema Evropskega tedna mobilnosti, ki letos poteka v 31 slovenskih občinah, je potuj pametneje, živi bolje. Številna mesta in kraji bodo zaprli del svojih ulic za avtomobile in izvedli različne ukrepe za trajnostno mobilnost z namenom spodbuditi večjo telesno dejavnost, odpravljati čezmerno telesno težo in debelost, večati kakovost življenja v mestih, zmanjševati onesnaženost zraka, blažiti podnebne spremembe, zmanjšati hrup, število prometnih nesreč in zastojev ter povečati prostor, namenjen srečevanju ljudi, ne pa vožnji z motornimi vozili.
 


Več gibanja in manj vožnje

Če vsaj eno vožnjo z avtom na dan nadomestimo s hojo ali kolesarjenjem, lahko redno telesno aktivnost spotoma in tako rekoč brez stroškov vključimo v vsakdanje življenje. Hkrati zmanjšamo tudi škodljiv vpliv na okolje. Redna telesna dejavnost je ključ do zdravja in dobrega počutja. Žal pa vse raziskave kažejo, da se gibamo čedalje manj in vozimo čedalje več. Pasivni življenjski slog ima visoko ceno: kar 55 odstotkov odraslih pri nas je pretežkih, 15 odstotkov pa predebelih.

Redna telesna dejavnost, ki traja pol ure dnevno, pomembno zmanjša možnost za razvoj številnih nevarnih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, možganska kap, povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, rak črevesja in osteoporoza. Pozitivno pa bo vplivala tudi na vaše psihično počutje in ponudila priložnosti za pestro družabno življenje. Lepi! V pol ure hoje zmerne hitrosti porabimo približno 160 kalorij, v pol ure zmernega kolesarjenja pa skoraj 300 kalorij.
 

Zmanjšajte izpust CO2 in privarčujte

Hoja in kolesarjenje sta trajnostna načina mobilnosti, ki lahko pomembno prispevata k zmanjšanju škodljivih vplivov prometa na vaše mesto. Če na dan prevozite 5 kilometrov s kolesom namesto z avtomobilom, svoj letni izpust CO2 zmanjšate za neverjetnih 306 kilogramov. Učinkoviti! Vsaka osma vožnja z avtom je krajša od 500 m. To razdaljo prehodimo v šestih minutah. V pol ure hoje prehodimo približno 2,5 kilometra, v pol ure kolesarjenja prevozimo približno 10 kilometrov. Ko boste to počeli vsak dan, boste s hojo prihranili vsaj 75 evrov, s kolesarjenjem pa več kot 300 evrov letnega stroška za gorivo.
 
Več informacij o tednu mobilnosti in kaj lahko stori vsak sam najdete tukaj.

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki