Čokoladna torta polna antioksidantov

  • T.ko
  • četrtek, 06. junij 2013
(Foto: Jupiterimages)

Polna antioksidantov

Kakav in čokolada vse bolj veljata za zdravi živili oziroma funkcionalno hrano. Za to so zaslužne "čarobne" sestavine, polifenoli in procianidi, ki na lestvici antioksidantov zavzemajo sam vrh, kakav pa jih premore v izobilju.

Toda ni vseeno, kako pripravljamo sladice. Dokazano je namreč, da lahko povišana pH-vrednost slaščic drastično zmanjša antioksidacijsko delovanje kakava in čokolade. Nižja pH-vrednost krepi antioksidacijski učinek, povedati pa še velja, da je čokoladnim slaščicam koristno dodajati živila, ki so tudi bogata s podobnimi snovmi (rozine, brusnice, borovnice, jabolka in cimet).

Uporabljati je treba čist kakavov prah oziroma čokolado, v kateri delež kakava presega 70 odstotkov. Stopnjo kislosti izdelkov (biti mora nižja od 7,5, idealna pa je 6,2) je mogoče doseči z uporabo pecilnega praška namesto sode.
Z upoštevanjem priporočenih smernic čokoladne sladice ne bodo več užitek, ki ga spremlja slaba vest, marveč koristna in zdrava navada.

 
Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki