Čiščenje slabo za astmo

  • T.ko
  • sreda, 17. avgust 2011
(Foto: Dreamstime)

Čiščenje lahko pri ženskah sproži težave z dihanjem

Ribanje kuhinjskih tal in čiščenje stanovanja nasploh lahko pri ženskah z astmo sproži težave z dihanjem, opozarjajo zdravniki v poročilu, objavljenem januarja.

Dejstvo je, da je čiščenje, tako kot izpostavljanje čistilim sredstvom, eden od glavnih dejavnikov tveganja za astmo, zato je raziskovalce zanimalo, kaj se dogaja v splošni populaciji.V študiji, ki je trajala tri mesce, je prof. Jonathan A. Bernstein primerjal učinke čiščenja na zdravje v 25 gospodinjstvih z astmatiki in 25 gospodinjstvih brez astmatikov, katerih stanovalci sami čistijo svoja domovanja.

Po čiščenju so ugotovili statistično pomemben porast števila respiratornih simptomov pri ženskah z astmo v primerjavi z ženskami brez astme, kar kaže na to, da je "čiščenje poslabšalo njihove simptome", to pa je pomembno dognanje. Pravzaprav so vse ženske, ki so sodelovale v študiji, občutile težave z dihanjem, kar je odgovor telesa na izpostavljanje čistilnim sredstvom, čeprav so v okviru študije uporabljale blago toksična čistila. Ti izidi poudarjajo subtilne, vendar potencialno pomembne neželene učinke dolgotrajne izpostavljenosti nizkim ravnem teh kemikalij. Bernstein je prepričan, da bi morali zdravniki opozarjati ženske z astmo na morebitne učinke čiščenja in izpostavljanja čistilnim sredstvom na dihala. Študija je bila objavljena v reviji Annals of Allergy, Asthma and Immunology.
Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki