Ali se po jokanju resnično počutimo boljše?

  • NP
  • sreda, 20. avgust 2014
(Foto: Diana Anđelić)

Psihologi z Univerze Južna Florida so pojasnili nekatere najnovejše ugotovitve, ki so jih objavili v reviji Current Directions in Psychological Science. Analizirali so tri tisoč izkušenj joka (zunaj laboratorija) in ugotovili, da je največ sodelujočih v raziskavi potrdilo, da so se po epizodi joka počutili bolje.

Tretjina sodelujočih je povedala, da se po joku njihove razpoloženje ni izboljšalo, pač pa so se počutili še slabše. Najbolje so se po joku počutili ljudje, ki so imeli pri tem oporo druge osebe. Predhodne študije so že pokazale, da se po joku umiri dihanje, vendar pa je med jokom prisoten tudi stres, razburjenje, ki se kaže v obliki hitrejšega utripanja srca in znojenja. Umirjanje, ki sledi joku, traja dlje kot neprijetno razburjenje.

Pomirjajoči učinki joka se navadno pokažejo pozneje in prevladajo nad stresom, zato ljudje največkrat poročajo, da se po joku počutijo bolje. Pozitivnih učinkov joka navadno ne občutijo osebe, ki pogosteje doživljajo tesnobo ali motnje razpoloženja. Še slabše se po joku počutijo osebe, ki nimajo vpogleda v svoje čustveno življenje.

 

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Vsi Viva strokovnjaki