Moškim ni pomembno, da je ženska lepa

  • T.ko
  • ponedeljek, 18. oktober 2010
(Foto: Jupiterimges)

Moški se zdaj lahko nizozemskim znanstvenikom zahvalijo za to, da tudi pri njih obstaja dežurni krivec za seksualne izpade, in sicer testosteron. Po raziskavi, ki so jo opravili na Univerzi v Groningenu, moški zaradi »nagajivega« testosterona privolijo v seks, ne glede na vse.

Raziskavo so opravili na skupini 63 študentov, starih od 21 do 25 let, ki niso vedeli, kaj preučujejo znanstveniki. Pokazalo se je, da njihova raven testosterona naglo poskočila, takoj ko so se znašli v ženski družbi. Za porast ravni testosterona (v povprečju za osem odstotkov) je bilo dovolj že pet minut, ki so jih preživeli na samem z žensko osebo. Učinek je bil enak, ne glede na to, ali so žensko že poznali ali ne – in ne glede na to, ali jih je privlačila ali ne.

Mladeniči so menili, da znanstveniki preučujejo njihovo hitrost pri reševanju sudokujev, saj so mešane pare postavili v sobe in jim naročili, naj rešujejo uganke. Raziskava je pokazala, da so njihove misli odplavale v sfere drugačne »matematike«.

Povečanje ravni testosterona se je kazalo tudi s telesno govorico sodelujočih v raziskavi. Gre za vidne spremembe, kot so dviganje ramen, bočenje prsnega koša navzven, močnejše gestikuliranje in celo širjenje nozdrvi. Takšne reakcije so bile še izrazitejše pri moških, ki so jih znanstveniki opisali kot »agresivne in dominantne tipe«.

Tudi ženske naj bi »čutile« naraščanje ravni testosterona pri moških, kar jih je samodejno pritegovalo. »Gre za nagon, saj je prednostna naloga testosterona pritegovanje partnerjev,« je povedal vodja raziskave Leander van der Meij.

Da bi se prepričali, da se moški vendarle niso vzburili zaradi križank, so v sobe zapirali tudi moške pare, pri katerih pa se raven testosterona ni spremenila. Ali so bili med njimi tudi homoseksualci, ni znano.

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki