Pred kuhanjem zmečkajte česen

  • T.ko
  • petek, 22. november 2013
(Foto: Shutterstock)

Argentinski raziskovalci so prepričani, da je mečkanje česna pred kuhanjem nemara najboljši način za ohranjanje njegovih aktivnih snovi. Česen vsebuje snovi, ki pomagajo preprečevati nastajanje krvnih strdkov. Med kuhanjem se veliko aktivnih snovi, ki so zaslužne za to delovanje, uniči, večina študij, ki so preučevale učinek česna na zdravje ožilja, pa je testirala svež česen.

Znanstveniki so ugotovili, da ima česen, ki se je tri minute kuhal pri temperaturi približno 200 ºC, enako vsebnost aktivnih snovi kot svež česen. Toda odkrili so tudi, da šestminutno kuhanje česna pri enaki temperaturi povsem izniči antikoagulacijsko delovanje aktivnih snovi iz česna.

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki