Pred kuhanjem zmečkajte česen

  • T.ko
  • petek, 22. november 2013
(Foto: Shutterstock)

Argentinski raziskovalci so prepričani, da je mečkanje česna pred kuhanjem nemara najboljši način za ohranjanje njegovih aktivnih snovi. Česen vsebuje snovi, ki pomagajo preprečevati nastajanje krvnih strdkov. Med kuhanjem se veliko aktivnih snovi, ki so zaslužne za to delovanje, uniči, večina študij, ki so preučevale učinek česna na zdravje ožilja, pa je testirala svež česen.

Znanstveniki so ugotovili, da ima česen, ki se je tri minute kuhal pri temperaturi približno 200 ºC, enako vsebnost aktivnih snovi kot svež česen. Toda odkrili so tudi, da šestminutno kuhanje česna pri enaki temperaturi povsem izniči antikoagulacijsko delovanje aktivnih snovi iz česna.

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki