Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Sadje in zelenjava ne vplivata na raka debelega črevesa

Na splošno velja, da je uživanje sadja in zelenjave zdravo in priporočljivo. Žal to ne velja pri raku na debelem črevesu.

Večletna ameriška študija, ki je spremljala prehranjevalne navade 90 tisoč žensk in 47 tisoč moških, dokazuje, da imajo tisti, ki uživajo veliko sadja in zelenjave, enake možnosti za nastanek raka debelega črevesa kot tisti, ki oboje jedo v majhnih količinah.

Ugotovitev je raziskovalce presenetila, vendar poudarjajo, da to nikakor ne pomeni, da naj bi se ljudje sadju in zelenjavi odpovedali, saj nedvomno varujeta pred celo vrsto bolezni, kot so srčna kap, sladkorna bolezen, nekatere oblike raka in nekatere kronične bolezni.

Za preventivo pred rakom na črevesju so priporočljivi telovadba, ohranjanje primerne telesne teže, opustitev kajenja in uživanja pretiranih količin alkohola, zmanjšanje količin rdečega mesa in povečanje količin kalcija.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

preventiva , rak debelega črevesa in danke , sadje , zelenjava , ohranjanje telesne teže , redna telesna dejavnost , zdrav način prehranjevanja

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.