Limona krepi delovanje zelenega čaja

  • T.ko
  • četrtek, 30. oktober 2014
(Foto: Shutterstock)

Dodajanje limoninega soka zelenemu čaju okrepi delovanje čaja, saj telo bolje absorbira katehine, antioksidante iz zelenega čaja. V raziskavi so opazovali delovanje vitamina C in limoninega soka v napitkih, ki vsebujejo katehine. Izkazalo se je, da dodajanje limoninega soka ali vitamina C okrepi delovanje zelenega čaja, znanega po koristnih učinkih na zdravje, saj katehini zmanjšujejo nevarnost za pojav raka, srčnih napadov in kapi.

Avtorji raziskave pravijo, da je težava v tem, da so katehini v črevesju razmeroma nestabilni, zato po prebavi v organizmu ostane samo 20 odstotkov absorbirane količine katehinov, zaradi česar so znanstveniki skušali izboljšati absorpcijo teh antioksidantov. Dodajanje limoninega soka lahko za petkrat poveča absorbirano količino katehinov, če pa gre za v čisti vitamin C, se absorpcija poveča kar za trinajstkrat.

Tega delovanja pa ni mogoče pripisati mleku, ki ga ljudje pogosto dodajajo čaju. Raziskava, ki so jo objavili v medicinski reviji Evropska revija za srce, je pokazala, da dodajanje kančka mleka izniči pozitivno delovanje zelenega čaja na srce. Raziskava je pokazala, da beljakovine iz mleka (kazeini) prihajajo v interakcijo s čajem, pri čemer znižajo količino katehinov, kar je nasprotno delovanju vitamina C.

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki