Brezplačni webinar: Parkinsonova bolezen in demenca

(Foto: Shutterstock)

V sredo, 20 aprila, ob 17. uri.

Parkinsonova bolezen (PB) je kronična, progresivna nevrodegenerativna bolezen. Povprečna starost oseb, ki zbolijo, je 61 let. Poleg motoričnih znakov, kot je na primer upočasnjenost gibov, zvišan mišični tonus, tresenje, težave z ravnotežjem, so za to bolezen značilni tudi nemotorični simptomi, kot so na primer zmanjšan občutek za voh, zaprtost, motnje spanja, slabše razpoloženje, anksioznost, kognitivne težave in impulzivno vedenje.

Daljše kognitivne motnje lahko pomenijo tudi demenco, vendar pa se ta ne razvije pri vseh bolnikih s Parkinsonovo boleznijo. Kljub temu, da Parkinsonova bolezen ni sinonim za demenco in obratno, se bomo v tokratnem brezplačnem webinarju Parkinsonova bolezen in demenca, ki nastaja v okviru akcije Moj zdravnik, podrobneje posvetili prav demenci.​

Zakaj do nje pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo sploh pride, kako jo prepoznati in kako ločiti od drugih demenc, kaj vse prinaša s sabo in kako jo nasloviti bo na webinarju, ki bo v sredo, 20. aprila 2022, ob 17. uri, skušal odgovoriti strokovnjak za Parkinsonovo bolezen in demenco doc. dr. Dejan Georgiev, dr. med., z Nevrološke klinike UKC Ljubljana.

PRIJAVA NA BREZPLAČNI WEBINAR: TUKAJ. Dobimo se v sredo, 20 aprila, ob 17. uri.


K besedi smo povabili tudi predsednico društva Trepetlika Cvetko Pavlina Likar, ki bo predstavila projekt društva Trepetlika z naslovom »Podpora in izobraževanje bolnikov s Parkinsonovo boleznijo, njihovih svojcev, strokovne in laične javnosti s poudarkom na demenci«, pa tudi vse partnerje v projektu in aktivnosti, ki jih pripravljajo. Po predavanju bo dr. Georgiev na voljo tudi za vaša vprašanja.


Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki