Moč zaupanja: dokumentarna oddaja s podelitvijo International Medis Awards 2021 bo 25. novembra

Kmalu bomo spoznali, kdo so najboljši raziskovalci na področju medicine in farmacije v srednji in jugovzhodni Evropi. Mednarodna strokovna komisija International Medis Awards 2021 je namreč končala ocenjevanje 180 prispevkov in izbrala 19 finalistov. Ti letos prihajajo iz sedmih držav, med njimi je kar sedem slovenskih predstavnikov.

Zmagovalce bomo spoznali v dokumentarni oddaji Moč zaupanja, ki bo premierno predvajana 25. novembra 2021, od 17. do 18. ure in jo lahko spremljate po spletu.

Zaupanje v medicino in farmacijo temelji na raziskavah, zato jih je nujno spodbujati, podpirati in nagrajevati. Moč zaupanja v raziskave pa se najbolj izkaže v zgodbah ljudi, ki jim je znanost nepogrešljivo pomagala na poti do zdravja in vlila upanje za boljšo prihodnost.

V oddaji bomo zato prisluhnili ljudem, ki zaradi zaupanja v znanost danes živijo bolje. Vsak med nami pozna koga s podobno izkušnjo, med njimi je tudi priznani skladatelj Drago Ivanuša. Raziskovalcem se bo poklonil z avtorsko skladbo, ki jo je ustvaril posebej za to priložnost.

V središču bo vseh 19 letošnjih finalistov in pomen njihovega dela za grajenje zaupanja v znanost. Med njimi je tudi devet zmagovalcev International Medis Awards for Medical Research 2021.

Med finalisti je kar sedem slovenskih

Za nagrade International Medis Awards for Medical Research 2021 so se lahko potegovali zdravniki in farmacevti, ki so svoje znanstvenoraziskovalne prispevke objavili v uglednih znanstvenih publikacijah s faktorjem vpliva, višjim od 1.500. Na natečaj se je letos prijavilo 230 raziskovalcev iz Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije. Vsem visokim kriterijem za mesto nominiranca za International Medis Awards je ustrezalo 180 prijav.

Slovenski finalisti International Medis Awards for Medical Research 2021 so (po abecednem vrstnem redu):

  • Maša Bošnjak, farmacija
  • Borut Kobal, ginekologija
  • Peter Kopač, pulmologija z alergologijo
  • Katja Pavšič, nevrologija
  • Luka Roškar, ginekologija
  • Mateja Sirše, revmatologija
  • Makedonka Atanasovska Velkovska, oftalmologija


Izstopajoči raziskovalni dosežki v regiji

International Medis Awards for Medical Research so nagrade za izstopajoče raziskovalne dosežke v devetih državah srednje in jugovzhodne Evrope na devetih medicinskih področjih. So priznanje prodornim zdravnikom in farmacevtom, ki poleg rednega dela tudi raziskujejo. Brez njih ni inovacij v medicini in farmaciji niti učinkovitega obvladovanja bolezni.

Prijavljena znanstvenoraziskovalna dela ocenjuje neodvisna mednarodna strokovna komisija, ki izbere nominirance, finaliste in zmagovalce za posamezno področje. V mandatnem obdobju 2021–2024 komisijo vodi prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm., s Katedre za farmacevtsko biologijo Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Zmagovalcem na slavnostnem dogodku podelijo unikatni kipec Bodočnost (The Future), umetniško delo uveljavljenega kiparja Jakova Brdarja. Finalisti in zmagovalci prejmejo tudi finančno nagrado.

Natečaj je v letu 2014 ustanovilo slovensko farmacevtsko podjetje Medis, ki je tudi danes glavni pokrovitelj natečaja.


Galerija

Zmagovalci International Medis Awards prejmejo unikaten kipec Bodočnost, umetniško delo uveljavljenega kiparja Jakova Brdarja. (Foto: Matic Kremžar Photography)

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki