Vseslovenska akcija Skočimo na lepše

Nastanek akcije Skočimo na lepše je spodbudila epidemija COVID-19, ki je lani za več tednov povsem ustavila izvajanje strokovno vodene telesne vadbe, ki jo Društvo revmatikov Slovenije ponuja svojim članom.
Nastanek akcije Skočimo na lepše je spodbudila epidemija COVID-19, ki je lani za več tednov povsem ustavila izvajanje strokovno vodene telesne vadbe, ki jo Društvo revmatikov Slovenije ponuja svojim članom. (Foto: Matic Kremžar)

Redna telesna aktivnost je eden od temeljev zdravega življenjskega sloga, a je kljub temu še vedno pogosto odrinjena na stranski tir. Zato so v Društvu revmatikov Slovenije ob podpori podjetja Medis pripravili vseslovensko akcijo spodbujanja gibanja Skočimo na lepše, v kateri sodelujejo tudi znani obrazi.

Gre za celosten program strokovno vodenih videovadb, ki je namenjen prav vsakemu posamezniku, predvsem pa bolnikom z diagnozo vnetne revmatične bolezni.

Nastanek akcije Skočimo na lepše je spodbudila epidemija COVID-19, ki je lani za več tednov povsem ustavila izvajanje strokovno vodene telesne vadbe, ki jo Društvo revmatikov Slovenije ponuja svojim članom. To je pomenilo velik izziv, saj je poleg zdravljenja z zdravili in upoštevanja priporočil specialista revmatologa prav gibanje odločilno za obvladovanje številnih revmatičnih bolezni. Zato so skupaj s priznano fizioterapevtko Anito Jaklič zasnovali celosten program terapevtskih videovadb, ki vsem zainteresiranim omogoča, da od koderkoli in kadarkoli dostopajo do strokovne in strukturirane vadbe.

Dr. Žiga Rotar, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana, pri tem poudarja, da lahko bolniki sami pomembno pripomorejo k uspešnemu zdravljenju, pri čemer pa jih je treba opolnomočiti: »Pri bolnikih z vnetnimi revmatičnimi boleznimi lahko neobvladano vnetje povzroči bolečine v sklepih in obsklepnih strukturah ter vodi v trajne okvare teh struktur in zmanjšano kakovost življenja. V zadnjih dveh desetletjih smo se z izboljšanimi strategijami zdravljenja in novimi zdravili naučili zelo učinkovito zavreti vnetje. Zdravila pa so samo del uspešnega zdravljenja – najboljše izhode zdravljenja imajo bolniki, ki se zavedajo, da sami lahko storijo največ zase tako, da poleg rednega jemanja zdravil ohranjajo idealno telesno maso, ne kadijo ter redno in pravilno izvajajo vaje, prilagojene svoji bolezni in funkcionalnemu stanju.«

Ker pa so vaje primerne za vse, ne le za revmatične bolnike, je akcija hitro dobila vseslovenski zagon in k sodelovanju pritegnila tudi znane obraze. Prav vsi, ki želijo narediti nekaj za svoje dobro počutje, lahko zdaj iz udobja svojega doma vadijo skupaj z voditeljico Mojco Mavec, boksarko Emo Kozin, glasbenikom Miho Eričem in igralcem Nikom Goršičem. Vse terapevtske videovadbe so prosto dostopne na spletni strani društva www.revmatiki.si in njihovem kanalu na Youtubu.