Na pobudo treh mam ustanovljena delovna skupina Pobude oseb s posebnimi potrebami

Zakoni bi morali vsebovati in upoštevati raznolikost potreb oseb s posebnimi potrebami in njihovih svojcev.
Zakoni bi morali vsebovati in upoštevati raznolikost potreb oseb s posebnimi potrebami in njihovih svojcev. (Foto: DC Šentjur)

Vanja Ropič, ki skrbi za sina Vida, Petra Greiner, ustanoviteljica Zavoda 13 in mama posebne Sofie, ter Spomenka Valušnik, predsednica društva Vesele nogice in mama deklice Naje s cerebralno paralizo, so združile moči in ustanovile delovno skupino Pobude oseb s PP, v kateri želijo vplivati na ureditev zakonodaje, ki ureja pravice oseb s posebnimi potrebami (PP).

S srečanji, ki zaradi epidemije potekajo po spletu, želijo povezati vse posameznike, neodvisno od društev, da bi jim s skupno močjo uspelo doseči vse tisto, za kar se same že dolga leta trudijo.

»Izkazalo se je, da lahko samo skupaj spremenimo zakonodajo na področju oseb s posebnimi potrebami. V Sloveniji obstaja veliko različnih društev, ne obstaja pa skupna pobuda. A obravnavajo nas isti zakoni, ne glede na diagnozo, z enakimi pomanjkljivostmi,« pojasnjuje Vanja Ropič. Zaposleni se lahko pridružijo sindikatom, skrbniki oseb s posebnimi potrebami pa te možnosti nimajo in so prepuščeni sami sebi, zato želijo to spremeniti. »Nihče, ki sam ne preživlja družine s 588 evri mesečnega nakazila, ne ve, kako je to težko. Dolga leta že opozarjamo, da je takšna višina nadomestila le gotova pot v revščino,« opozarja Petra Greiner. »Področje oseb s posebnimi potrebami ureja več kot 30 različnih zakonov, zaradi takšne ureditve se posameznik ne znajde. Številne zakone je treba urediti glede na spremenjen način življenja. Zakoni bi morali vsebovati in upoštevati raznolikost potreb oseb s PP in njihovih svojcev. Vabljeni so vsi, ki želijo s svojimi znanji in izkušnjami pomagati pri pripravi in iskanju rešitev posameznih težav,« še doda Spomenka Valušnik.

Zavzemali se bodo za celovito ureditev zakonodaje, ki ureja področje oseb s posebnimi potrebami v Sloveniji, kot je delno plačilo za izgubljeni dohodek, dodatek za nego, invalidnine, osebno asistenco pred 18. letom starosti in po njem, zgodnjo obravnavo, usmeritve zavoda za šolstvo …

Vse zainteresirane vabijo, da se jim pridružijo na Facebookovi strani Pobuda oseb s posebnimi potrebami, lahko pa svojo privolitev in predloge pošljejo tudi na elektronski naslov pobuda.opp@gmail.com.
Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki