Na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani na SARS-CoV-2 testirajo tudi živali

Za okužbo z virusom SARS-CoV-2 so dovzetni mačke, dihurji, hrčki, levi, tigri, opice makaki in nekatere vrste netopirjev, manj pa psi.
Za okužbo z virusom SARS-CoV-2 so dovzetni mačke, dihurji, hrčki, levi, tigri, opice makaki in nekatere vrste netopirjev, manj pa psi. (Foto: Shutterstock)

Na Veterinarski fakulteti UL so uvedli diagnostiko SARS-CoV-2 in začeli preverjati prisotnost virusa pri domačih živalih, ki so bile v stiku z obolelimi.

Testiranje živali iz gospodinjstev s potrjeno okužbo s SARS-­CoV-2 je skladno tudi s priporočili Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE). Izsledki teh raziskav bodo pokazali, kako pogosto se virus prenaša z ljudi na živali, koliko časa se virus zadržuje v živalih in podobno. Hkrati pa bodo rezultati pomembni za razumevanje, ali virus SARS-CoV-2 povzroča kakršnakoli obolenja tudi pri živalih, za boljše razumevanje poti okužb pri ljudeh ter tudi za razumevanje poteka bolezni COVID-19 pri ljudeh.

Za okužbo z virusom SARS-CoV-2 so dovzetni mačke, dihurji, hrčki, levi, tigri, opice makaki in nekatere vrste netopirjev, manj pa psi.

Testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 je namenjeno predvsem živalim iz gospodinjstev, kjer so bili ugotovljeni pozitivni primeri pri ljudeh oziroma so ljudje okužbo preboleli. Za živali teh lastnikov je testiranje brezplačno. Za lastnike, ki niso bili potrjeno okuženi ali oboleli, želijo pa vseeno testirati svojo žival, je na voljo plačljivo testiranje.

Na fakulteti zatrjujejo, da je postopek odvzema vzorcev za žival neboleč oziroma minimalno stresen, diagnostični postopek za dokaz virusa pa hiter, tako da lahko lastniki pričakujejo rezultat v nekaj dneh. Za odvzem vzorcev se je treba naročiti z elektronskim sporočilom na KoronaVet.VF@vf.uni-lj.si.
Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki