V novi številki revije Viva, Medicina in ljudje

  • petek, 12. junij 2020
Viva, Medicina in ljudje; št. 318/319, junij-avgust 2020
Viva, Medicina in ljudje; št. 318/319, junij-avgust 2020


V poletni številki preberite:

Intervju z Danom Lenardom, navtičnim oblikovalcem

Zgodbo o uspehu je navtični oblikovalec Dan Lenard začel pisati, ko se je po neopravljenih sprejemnih izpitih na oddelku za oblikovanje akademije za likovno umetnost v Ljubljani pri 20 letih na avtostop odpravil v Nico, da bi svoje prve načrte za jadrnico predstavil znamenitemu studiu Martina Francisa. In takoj so ga zaposlili. Pri 23 letih je soustanovil oblikovalsko podjetje Novolari Lenard, ki oblikuje luksuzna plovila za najbogatejše zemljane. Enainpetdesetletni Ljubljančan, ki pravi, da bi lahko živel na barki, je leta 2018 v 43 dneh sam preplul Atlantik, svojo ekološko ozaveščenost pa je strnil v pobudo »Slovenija. Prva v svetu.«, ki se zavzema za popolno odpravo plastenk.

Tudi delo od doma zahteva počitek

Vse kaže, da bo delo od doma v prihodnje dobilo veliko pomembnejšo vlogo, kot jo je imelo do zdaj. S tem se bo meja med službenim in prostim časom še bolj zabrisala, kar bo nekaterim pomenilo olaj- šanje, drugim pa velik stres. Toda tudi v času, ko delo poteka od doma, ne smemo pozabiti na pomen počitka. Kako se dobro spočiti, ko moramo med službenimi obveznostmi še skuhati kosilo, oprati perilo, pomagati otrokom pri šolskih nalogah, peljati psa na sprehod, zvečer pa se posvetiti še pomembnemu poslovnemu sestanku prek ekrana? Je to nekaj, kar zmorejo samo mladi, ali pa je to prihodnost vseh in se bodo morali na tako delo privaditi tudi starejši?

Koliko dni dopusta potrebujemo? Univerzalnega odgovora ni

Se sprašujete, koliko dni neprekinjenega dopusta potrebujete, da se lahko fizično in psihično res dobro spočijete? Univerzalnega odgovora na to vprašanje ni, pravijo strokovnjaki. Pogovarjali smo se z psihiatrom in psihoterapevtom Milošom Židanikom, psihologinjo in psihoterapevtko Andrejo Pšeničny ter prof. dr. Metodo Dodič Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa (KIMDPŠ) v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.


COVID od blizu: Intervju z Natalijo Bukovec, dipl. m. s.

Natalija Bukovec je glavna sestra v domu starejših v Šmarju pri Jelšah, nad katerim se je novi koronavirus najbolj znesel. Za njo je težko obdobje boja z virusom, razmer, ki se težko opišejo. »Največjo grozo sem do-življala, ko se me klicali zaposleni, da imajo bodisi stanovalci bodisi sami povišano telesno temperaturo, da se slabo počutijo. V nekem obdobju je bilo tega res veliko, » nam je med drugim zaupala.


Terapija s konji pri obvladovanju multiple skleroze

Multipla skleroza, kronična bolezen osrednjega živčevja z nepojasnjenim izvorom, večinoma pri bolnikih povzroči tudi motnje gibanja. Te so pogosto povezane z različnimi omejitvami zaznavanja, psihičnimi ovirami in motenim duševnim doživljanjem, pri čemer se v terapevtski obravnavi že dalj časa kot zelo uspešna uporablja tudi hipoterapija. Konj v terapijo ne prinaša le svojega gibanja, temveč tudi telo, svojo nrav in karakter. Na tej podlagi se med bolnikom in konjem zgradi svojevrsten dialog, nadvse blagodejen za obvladovanje multiple skleroze.

S pravilnim čiščenjem zob nad vnete dlesni, parodontalno bolezen in karies

Imate vnete dlesni, parodontalno bolezen ali karies? Preverite, ali si pravilno čistite zobe. Na podlagi študij je bilo namreč ugotovljeno, da je vzrok za nastanek kariesa, vnetih dlesni in parodontalne bolezni zobna obloga.

Vse, kar moramo vedeti o povečanju prsi

Povečanje prsi je eden izmed najbolj čustvenih estetskih posegov. Zakaj? Preprosto zato, ker gre za veliko in pomembno spremembo telesa, ki je tesno povezana z večjo ženskostjo. Povečanje prsi sicer ne sodi med kompleksne kirurške posege, kljub temu pa mora vsaka ženska, ki o njem razmišlja, temeljito premisliti o vseh vidikih takšne telesne preobrazbe. Na kaj je treba biti pozoren?

Kako začeti teči?

»Kako si pa ti začela teči, je najbrž vprašanje, ki so mi ga ljudje kot človeku, ki teče, odkar pomni, največkrat postavili. Hkrati je to vprašanje, ki sem si ga večkrat postavila tudi sama, » pravi Lucija Petavs, avtorica članka. V življenju imamo različna obdobja, enkrat imamo manj, drugič več časa zase, enkrat več, drugič manj življenjske moči in motivacije. Odgovor in nekaj napotkov, kako pametno začeti teči, pa vam Lucija lahko ponudi že zdaj.

Prehranska podpora po prebolelem COVID-19

Prehransko stanje se ob okužbi s COVID-19 hitro poslabša. Samo okrevanje je lahko dolgotrajno in se še dodatno podaljša, če ne ustavimo izgubljanja telesne mase in ne poskrbimo za zgodnjo prehransko podporo.
Svetujeta asist. Eva Peklaj, klinični dietetik, in asist. dr. Milena Blaž Kovač, dr. med.

Ohrovt in melancani s kuskusom ter torta

Tokrat je Lačna bučka pripravila malo posebno kosilo, saj je za popestritev glavne jedi in solate uporabila kalčke redkvice, poleg tega pa si je privoščila presno torto. Poleg recepta za kosilo za samo 5,98 EUR za štiri osebe, lahko preberete še vse o gojenju kalčkov.

Kefir: Starodaven naravni napitek

Kefir (beseda pomeni prijeten okus) je starodavni napitek kavkaških ljudstev, ki slovijo po visoki starosti in trdnem zdravju. Prebivalci Kavkaza, odkar pomnijo, izdelujejo osvežilno pijačo iz kravjega ali kozjega mleka, ki mu za pospešitev fermentacije dodajajo kefirna zrna. Danes ta napitek pijemo po vsem svetu, kupimo ga lahko v vsaki z mlečnimi izdelki dobro založeni trgovini. Gre za fermentiran mlečni izdelek, ki ga uvrščamo med osvežilne mlečne napitke. Še posebno cenjen pa je tisti, ki ga izdelamo sami doma z živo kefirjevo kulturo, v kateri so številni mikroorganizmi, zbrani v kefirnih zrnih.


Aromaterapija v čebelnjaku za dobro psihofizično počutje

Izraz apiterapija se je začel uporabljati v prvi polovici 20. stoletja in pomeni uporabo čebeljih pridelkov za ohranjanje, izboljšanje in krepitev zdravja našega organizma. Manj znano je, da tudi zrak iz čebeljega panja pozitivno in poživljajoče vpliva na človekovo zdravje in dobro počutje.

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Liljana Mervic

doc. dr. Liljana Mervic dr. med. spec. dermatovenerologije

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki