V novi številki revije Viva, Medicina in ljudje

  • ponedeljek, 11. maj 2020
Viva, Medicina in ljudje; št. 317, maj 2020
Viva, Medicina in ljudje; št. 317, maj 2020


V majski številki preberite:

Tanja Petkovič, zdravnica v domu starejših Horjul: Kako smo zmagali v prvi bitki s COVID-19

S Tanjo Petkovič smo se pogovarjali v času, ko je bila prva zmaga že dosežena, a še vedno krhka, ni se je še upala veseliti s polnimi pljuči (konec aprila). Zaposleni v domu so se z veliko iznajd­lji­vosti, požrtvovalnosti in zaupanja zdravnici in glavni medicinski sestri uprli virusu, ki se je zanesel v dom, in pri tem so, vsaj za zdaj, uspešni. Vse kaže, da tudi zato, ker so uvedli strožje ukrepe, kot so jih zapovedale državne ustanove. In ker so dober in usklajen tim.

COVID-19 od blizu

Kako so delo organizirali na Golniku in v Slovenj Gradcu, da jim virus ne bi vdrl med bolnike in kako so v UKC-ju zaščitili najranljivejše skupine bolnikov, kot so hematološki in ljudje s presajenimi organi. Naši sogovorniki si bili: izr. prof. dr. Miha Arnol, dr. med., dr. Barbara Skopec, dr. med., Dr. Jana Makuc, dr. med. in  izr. prof. dr. Matjaž Fležar, dr. med.

Prof. dr. Borut Ošlaj: Kdor se odloča proti kapitalu, se ne odloča nujno v dobro človekovega življenja – a je ta drža bolj humana

S prof. dr. Borutom Ošlajem, ki na oddelku za filozofijo ljubljanske filozofske fakultete predava pri predmetih etika, sodobni problemi etike, religije in svetovni etos, človek in simbolne forme, sicer pa je tudi podpredsednik komisije za medicinsko etiko, smo se pogovarjali o aktualnih razmerah v pandemiji. Pogovor je bil nekakšno logično nadaljevanje našega prejšnjega intervjuja, ki smo ga z njim imeli lani – o evtanaziji. V obeh primerih namreč v temelju etičnih, filozofskih pa tudi političnih debat ostaja človeško življenje kot vrednota. Kaj se s to vrednoto dogaja?

NAROČILNICA NA REVIJO


Močna povezanost možganov in prebavil

Možgani in prebavila so močno medsebojno povezani, to pa postavlja naš prebavni sistem v veliko odvisnost od čustev in zlasti stresa. Stres lahko tako na primer vodi v čezmerno hranjenje in posledično debelost, vpliva pa tudi na dojemanje bolečine in razvoj črevesnih bolezni.

Kronična vnetna črevesna bolezen in in stres v času epidemije

Naše telo se nenehno odziva na telesne in čustvene spremembe, tako na tiste, ki prihajajo iz zunanjega okolja, kakor tudi na tiste iz notranjosti. To so čustva, želje in fantazije, proces pa imenujemo prilagoditev ali adaptacija. Osnovni prilagoditveni obrazec na vsako spremembo se začne s stresom. Ta je tudi med najpomembnejšimi dejavniki, ki vplivajo na dovzetnost za bolezen in njen potek. Med epidemijo pa se zaradi izgubljenega občutka varnosti še bolj soočamo prav s stresom.


Kronična vnetna črevesna bolezen: 5 prehranskih dejstev, ki jih morate vedeti v času pandemije

Pri kronični vnetni črevesni bolezni pride do vnetja prebavnega trakta. V aktivni fazi bolezni simptomi, povezani z boleznijo, povzročijo zmanjšan vnos hrane in povečanje izgub hranil prek prebavil, kar pomeni, da se poslabša bolnikov prehranski status. Ta kaskada poveča tveganje za razvoj podhranjenosti, kar upočasni posameznikovo okrevanje in lahko privede do dodatnih zapletov bolezni.

Zakaj je stres slab za naš imunski sistem?

Da stres lahko oslabi naš imunski sistem, je še posebej pomembno vedeti v teh časih, ko nas pretirana skrb za lastno zdravje in zdravje naših najdražjih lahko tudi imunsko oslabi. Pogovarjali smo se s prof. dr. Alojzom Ihanom.


Kako obvladati stres in se odzvati na krizne situacije med pandemijo

Tako kot pri vsaki krizi je tudi pri koronavirusu še vedno veliko več vprašanj kot odgovorov. Ta negotovost spodbuja pri ljudeh tesnobo, ki sproža verigo težko obvladljivih čustev in psiholoških stanj. Večina izmed nas se čustveno močno odzove na informacije iz medijev. Vpliv številnih stresorjev, ki so posledica informacij o povečevanju števila okuženih in žrtev koronavirusa, pri ljudeh popači njihovo sposobnost treznega razmišljanja in odzivanja.

Tehnike sproščanja: Dihalne vaje, ki jih lahko izvajamo kjerkoli

Na stres se lahko pripravimo ter ga uspešno nadzorujemo in obvladujemo, pri čemer nam pomagajo različne tehnike sproščanja. Z njimi se naučimo nadzora različnih ravni napetosti, kar nam omogoča boljše odzivanje na okolje in njegove zahteve. Obvladovanje sprostitve je tudi edina delujoča strategija vzdrževanja visoke storilnosti v daljšem časovnem obdobju.

NAROČILNICA NA REVIJO

Otroci in žalovanje

V trenutni situaciji epidemije COVID-19 smo nenadoma soočeni s paleto različnih omejitev. Čeprav je večina teh začasna, psihološko doživljamo izgubo, z izgubo pa vedno pridejo žalost in procesi spopadanja z njo. Žal se v teh časih srečujemo tudi z izgubami za vedno, zato smo se odločili, da podrobneje pogledamo predvsem, kako se s tem spopadajo najbolj ranljivi člani naše družbe – otroci. Tudi zato, ker so pri žalovanju pogosto spregledani.

Parodontalna bolezen: Kronična bolezen, ki zahteva nadzor zobozdravnika

Če parodontalno bolezen opazite zgodaj, ko se začne vnetje dlesni (gingivitis), jo lahko s pravilnim čiščenjem pozdravite. V nasprotnem primeru se vnetje, omejeno na dlesen, razširi še na vlakna, s katerimi je zob vraščen v dlesen in kost. Preide v parodontozo. Parodontozi strokovno rečemo parodontalna bolezen.


Fižolove palačinke z ajdovo moko in sadno-zelenjavna solata

Verjetno marsikdo izmed vas povezuje sadje s sladicami, zelenjavo pa z raznimi juhami in drugimi čudovitimi zelenjavnimi jedmi. Pa ste recimo kdaj poskusili kakšen smuti, ki je vseboval večji zelenjavni delež?


Zdravi prigrizki s konjak glukomananom

Vsakomur se kdaj zgodi, da si zaželi kakšen prigrizek, naj bo sladek ali slan. Take želje pa so pogosto povezane tudi s slabo vestjo, saj so prigrizki velikokrat nezdravi. Včasih nas pesti tudi pomanjkanje časa in preprosto ne utegnemo pripraviti česa zdravega. K sreči obstajajo zdravi in hitro narejeni prigrizki, ki bodo ugodili tudi brbončicam zahtevnih gurmanov.