V novi reviji Viva Medicina & ljudje

  • nedelja, 15. marec 2020
Viva Medicina & ljudje, št. 314, marec 2020
Viva Medicina & ljudje, št. 314, marec 2020

V marčevski številki revije Viva Medicina & ljudje preberite:

Intervju: Sara Isaković, najuspešnejša slovenska plavalka

Dobitnica srebrne olimpijske kolajne pred 12 leti je po koncu športne kariere svoje poslanstvo našla v »performance psihologiji«, s katero pomaga mladim športnikom, pilotom, glasbenikom in poslovnežem, da lahko v stresnih okoliščinah izpeljejo optimalen nastop. Sama pravi, da želi s svojim praktičnim delovanjem pomagati ljudem, da postanejo poglavarji svojega uma, odgovorni za svoje misli in čustveno inteligenco ter uspešnejši na svojem področju. Ena izmed pomembnih tem, ki se jim posveča Isakovićeva, so spanje in z njim povezana pozitivna čustva.

Glasba kot možganski fitnes

V poplavi dejavnosti, ki jih imajo na voljo sodobni otroci, je včasih težko izbrati tisto, ki bo otroka najbolj pritegnila in hkrati v njem spodbudila toliko notranjega zadovoljstva, da bo pri njej vztrajal daljši čas. Aktivno ukvarjanje z glasbo, bodisi petje bodisi igranje inštrumenta, zagotovo z razvojne perspektive pomeni eno izmed dejavnosti, ki najbolj celostno vplivajo na kratkoročno in dolgoročno blaginjo otroka. Glasbena dejavnost namreč pri otrocih spodbuja psihomotorični, miselni in čustveno-socialni razvoj.


Osamljenost ogroža zdravje

V tej številki malo več pišemo o osamljenosti. Predvsem zato, ker lahko ogroža tudi zdravje, ne samo počutje. In ker ogroža vse generacije, ne samo upokojence in starejše. Če ste pozorno brali lanske številke revije, se morda spomnite, da je osamljenost ali socialna izolacija eden izmed petih dejavnikov, ki najbolj vplivajo na dolžino in kakovost vašega življenja. Poleg spanja, gibanja, zdrave prehrane in stresa. Osamljenost se je vpletla v vse pore življenja v razvitih družbah. Tudi zakonske. Se še spomnite poskusa, da bi prepovedali sosedsko pomoč oziroma jo obdavčili?

Koronavirus: Najbolj ogroženi bolniki s srčnim popuščanjem, sladkorno in pljučnimi boleznimi

»Po podatkih, ki jih dobivamo iz Italije in Kitajske, novi koronavirus najbolj ogroža bolnike s srčnim popuščanjem, sledijo tisti s sladkorno boleznijo in nato bolniki s pljučnimi boleznimi,« na vprašanje o tem, katere skupine ljudi so zaradi pojava novega virusa najbolj ogrožene, odgovarja prof. dr. Matjaž Fležar s Klinike Golnik in dodaja, da je potek okužbe s koronavirusom COVID-19 podoben kot pri gripi.

Ustni zadah

Slabemu ustnemu zadahu strokovno rečemo halitoza. Je posledica slabih higienskih navad ali pa kaže na druge zdravstvene težave. Lahko se izboljša, največkrat pa poslabša z vnosom različne hrane in nezdravimi življenjskimi razvadami. Je pojav, ki ga sami dostikrat niti ne zaznamo, a lahko greni življenje ljudem, s katerimi smo v neposrednem stiku, in pogosto tudi nakazuje na morebitne zdravstvene težave.

Slovenska medicina pri pomembnih odkritjih s področja presaditve roženice

Za novo spoznanje s področja presaditve roženice kot ene izmed najpogostejših oblik transplantacij tkiv na svetu je zaslužna prav mlada zdravnica iz Slovenije, specializantka oftalmologije dr. Zala Lužnik. Pred nedavnim se je vrnila s podoktorskega izobraževanja v Združenih državah Amerike, kjer je delala pod mentorstvom prof. dr. Reze Dane. Njeno delo ni ostalo prezrto, saj je novembra lani prejela prestižno nagrado farmacevtske družbe Medis. Pogovarjali smo se z mlado zdravnico in njeno mentorico asist. dr. Petro Schollmayer.


Osebna zgodba: Kronična vnetna črevesna bolezen

»Preden se je začelo, sem kar nekaj mesecev živela zelo stresno. Ves čas sem hitela sem in tja, domov sem hodila le še ponoči, spala sem po pet ur ali manj, nenehno sem bila utrujena in izčrpana. In potem je telo reklo NE.« Danes, tri leta po diagnozi kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB), 28-letna Veronika Frece razume, da jo je prav lastno telo po vseh znakih, ki jih je vsakokrat znova spregledala, v počitek dobesedno prisililo.


Kako pomagati invalidom pri spolnosti

»Že vsa leta po upokojitvi me kličejo nekdanji bolniki, ki sem jih zdravil kot otroke in so zdaj stari štirideset ali petdeset let. Večinoma ne sprašujejo samo o epilepsiji, zaradi katere so bili pri meni, ampak tudi zaradi psihosocialnih vidikov življenja s hudo boleznijo. Ljudje imajo težave v odnosih, v družini, zlasti me kličejo zaradi težav pri osamosvajanju,« svojo vlogo pobudnika prevoda knjige o pomoči ljudem z invalidnostjo ali oviranostmi pri spolnosti pojasnjuje Igor Mihael Ravnik, upokojeni nevrolog pediater, ki je delal na Pediatrični kliniki v UKC Ljubljana

Sindrom relativnega energijskega deficita v športu

Športniki v želji po dobrih rezultatih nemalokrat ogrozijo svoje zdravje. Premajhen energijsko-hranilni vnos pri profesionalnih in rekreativnih športnikih namreč vodi do negativnih kratkoročnih in/ali dolgoročnih učinkov na zdravje.


Zdravilna zelišča proti spomladanski utrujenosti in za čiščenje telesa

V spomladanskem času, ko postanemo utrujeni, pa ne vemo, zakaj, si lahko nekoliko pomagamo z zdravilnimi zelišči, ki v tem času rastejo v naravi. Iz njih si lahko pripravimo čaje ali pa jih uporabimo v jedeh.


Porova juha in polentni žličniki ter sladka cvetača

Recept za vegansko kosilo za štiri osebe. Cena kosila samo 3,40 eur.

NAROČILNICA NA REVIJOGorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Vsi Viva strokovnjaki