Na poti k izkoreninjenju raka materničnega vratu

  • VT
  • sreda, 19. februar 2020
V zadnjih letih pri nas za rakom materničnega vratu  zboli od 100 do 120 žensk na leto, umre pa jih okoli 40 do 50, kar je eno najmanjših bremen v Evropi.
V zadnjih letih pri nas za rakom materničnega vratu zboli od 100 do 120 žensk na leto, umre pa jih okoli 40 do 50, kar je eno najmanjših bremen v Evropi. (Foto: Shutterstock)

Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer. Zato je Svetovna zdravstvena organizacija pozvala k boju za eliminacijo RMV kot javnozdravstvenega problema. Slovenija je na dobri poti.

Za eliminacijo raka materničnega vratu je v Sloveniji nujno ohranjati vsaj 70-odstotno pregledanost žensk v programu Zora (presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu), 90-odstotno zdravljenje odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu in doseči 90-odstotno precepljenost deklet proti HPV (človeškim papilomavirusom).

V Sloveniji se je po uvedbi državnega programa Zora pogostost raka materničnega vratu že zmanjšala za polovico. V zadnjih letih pri nas za rakom materničnega vratu  zboli od 100 do 120 žensk na leto, umre pa jih okoli 40 do 50, kar je eno najmanjših bremen v Evropi. Slovenske ženske so program Zora dobro sprejele in več kot 70 odstotkov se jih že redno udeležuje presejalnih pregledov.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se je precepljenost deklic v šolskem letu 2018/2019 glede na prejšnje leto približala 60 odstotkom, kar je zelo razveseljivo, saj več kot 99 odstotkov raka materničnega vratu nastane prav kot posledica okužbe s HPV, humani papilomavirusi pa lahko povzročajo tudi nekatere druge rake spolovil, zadnjika in ustnega dela žrela ter genitalne bradavice.

Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo kar od 70 do 90 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za tem rakom. Enako velja za ženske, ki so bile cepljene proti HPV še pred prvo okužbo. V Sloveniji so v program cepljenja za zdaj vključene deklice, že nekaj časa pa se čaka na odločitev, da bi v okviru zdravstvenega zavarovanja cepili tudi dečke, kar je stroka že predlagala.

V primerih, ko se rak razvije, ga zdravijo kirurško in z obsevanjem. Če rak materničnega vratu odkrijejo zgodaj, se zaradi manj obsežnega posega pri ženski lahko ohrani tudi rodnost, čeprav se te bolnice soočajo z večjimi tveganji za nekatere zaplete, kot je zgodnji porod in podobno.