Flavonoli ščitijo pred Alzheimerjevo boleznijo

  • VT
  • torek, 11. februar 2020
V raziskavi Univerzitetnega zdravstvenega centra Rush iz Chicaga so flavonole v prehrani prvič povezali s pomembno nižjim tveganjem za razvoj Alzheimerjeve bolezni.
V raziskavi Univerzitetnega zdravstvenega centra Rush iz Chicaga so flavonole v prehrani prvič povezali s pomembno nižjim tveganjem za razvoj Alzheimerjeve bolezni. (Foto: Shutterstock)

Dobra novica za ljubitelje hrane, bogate s flavonoli: veliko manj verjetno je, da vas bo prizadela Alzheimerjeva bolezen, kot ljudi, ki uživajo hrano z najnižjo vsebnostjo flavonolov.

Flavonole sicer vsebujejo številne vrste sadja, zelenjave in čaja. Največ pa jih imajo ohrovt, fižol, špinača, jabolka, oljčno olje in paradižnikova omaka.

V raziskavi Univerzitetnega zdravstvenega centra Rush iz Chicaga, katere dognanja so bila januarja objavljena v reviji Nevrologija (Neurology), so flavonole v prehrani prvič povezali s pomembno nižjim tveganjem za razvoj Alzheimerjeve bolezni. Incidenca Alzheimerjeve bolezni je bila namreč pri tistih osebah, vključenih v raziskavo, ki so uživale hrano, najbolj bogato s flavonoli kemferol, isorhamnetin in miricetin, kar 48 odstotkov nižja kot pri osebah, ki so s hrano zaužile najmanj flavonolov.
Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Vsi Viva strokovnjaki