Flavonoli ščitijo pred Alzheimerjevo boleznijo

  • VT
  • torek, 11. februar 2020
V raziskavi Univerzitetnega zdravstvenega centra Rush iz Chicaga so flavonole v prehrani prvič povezali s pomembno nižjim tveganjem za razvoj Alzheimerjeve bolezni.
V raziskavi Univerzitetnega zdravstvenega centra Rush iz Chicaga so flavonole v prehrani prvič povezali s pomembno nižjim tveganjem za razvoj Alzheimerjeve bolezni. (Foto: Shutterstock)

Dobra novica za ljubitelje hrane, bogate s flavonoli: veliko manj verjetno je, da vas bo prizadela Alzheimerjeva bolezen, kot ljudi, ki uživajo hrano z najnižjo vsebnostjo flavonolov.

Flavonole sicer vsebujejo številne vrste sadja, zelenjave in čaja. Največ pa jih imajo ohrovt, fižol, špinača, jabolka, oljčno olje in paradižnikova omaka.

V raziskavi Univerzitetnega zdravstvenega centra Rush iz Chicaga, katere dognanja so bila januarja objavljena v reviji Nevrologija (Neurology), so flavonole v prehrani prvič povezali s pomembno nižjim tveganjem za razvoj Alzheimerjeve bolezni. Incidenca Alzheimerjeve bolezni je bila namreč pri tistih osebah, vključenih v raziskavo, ki so uživale hrano, najbolj bogato s flavonoli kemferol, isorhamnetin in miricetin, kar 48 odstotkov nižja kot pri osebah, ki so s hrano zaužile najmanj flavonolov.
Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki