Jabolko na dan ...

  • VT
  • ponedeljek, 12. oktober 2020
Jabolko na dan prežene raka in srčne bolezni.
Jabolko na dan prežene raka in srčne bolezni. (Foto: Shutterstock)

Jabolko na dan prežene raka in srčne bolezni, kaže študija, objavljena v reviji Nature Communications, v kateri so 53 tisoč Dancev spremljali 23 let. To naj bi veljalo tudi za druga živila, ki so bogata s flavonoidi, na primer zeleni čaj in grozdje.

Flavonoidi preprečujejo oksidacijo holesterola LDL (slabega). Delujejo bakteriostatično in znižujejo koncentracijo skupnega holesterola v krvi. Zavirajo razvoj ateroskleroze in rast stafilokokov. Pomagajo preprečevati okvare DNK ter zobno gnilobo in bolezni dlesni. Ljudje, ki jedo hrano, bogato s flavonoidi, imajo tako manjše tveganje, da umrejo zaradi raka in bolezni srca.

Še največ koristi je študija ugotovila pri ljudeh, ki veliko pijejo in kadijo, torej ravno tistih, pri katerih so tveganja za raka in srčno-žilne bolezni največja. Pomembno je, da uživamo flavonoide iz različne vrste hrane, dovolj je že skodelica zelenega čaja, eno jabolko, ena pomaranča, 100 gramov borovnic ali 100 gramov brokolija na dan. Seveda pa je najbolje, če zraven opustimo pretirano rabo alkohola in kajenje.

Jabolko, tako kot večina sadja, sicer vsebuje največ ogljikovih hidratov, med katerimi je najbolj zastopan sladkor. Sicer pa, predvsem v olupku, vsebuje tudi večji delež vlaknin in kar nekaj vitaminov, med katerimi izstopajo biotin, vitamin B6, vitamin K in vitamin C, in mineralov, kot so mangan, kalij in železo. Vsebnost antioksidantov, polifenolov in drugih sekundarnih rastlinskih metabolitov je nekoliko odvisna tudi od sorte in barve jabolka.