Varna kontracepcija

  • četrtek, 26. september 2019
Raziskava, ki je zajela nekaj več kot 600 žensk v Sloveniji je pokazala, da 98 odstotkov žensk pozna hormonsko kontracepcijo kot obliko zaščite pred nosečnostjo, uporablja pa jo le slabih 11 odstotkov.
Raziskava, ki je zajela nekaj več kot 600 žensk v Sloveniji je pokazala, da 98 odstotkov žensk pozna hormonsko kontracepcijo kot obliko zaščite pred nosečnostjo, uporablja pa jo le slabih 11 odstotkov. (Foto: Shutterstock)

Raziskava, ki jo je podprlo podjetje Gedeon Richter, ki je zajela nekaj več kot 600 žensk v Sloveniji, starih od 15 do 75 let, je pokazala, da 98 odstotkov žensk pozna hormonsko kontracepcijo kot obliko zaščite pred nosečnostjo, uporablja pa jo le slabih 11 odstotkov. Največ žensk še vedno uporablja kondom (18 odstotkov), sledi prekinitev spolnega odnosa (14 odstotkov), maternične vložke in vaginalni obroček pa uporablja 3,8 oziroma 2,6 odstotka žensk.

Kontracepcije ne uporablja 43 odstotkov žensk iz raziskave. Kot so povedali udeleženci tiskovne konference ob dnevu kontracepcije: čeprav so tablete preizkušena in varna oblika kontracepcije in obstajajo že vrsto let, z njimi v zvezi še vedno veljajo nekateri miti, ki kažejo na to, da je na področju spolnosti in ustrezne zaščite še veliko neznanja in neinformiranosti. Kot je med drugim povedal strokovni direktor Ginekološke klinike UKC Ljubljana prof. dr. Adolf Lukanović, je na tem področju povsem odpovedala spolna vzgoja v šolah, ki je tako rekoč ni, pa bi bila nujna za varnost naših otrok.
Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki