Čedalje več otrok potrebuje očala

  • VT
  • četrtek, 06. januar 2022
Število otrok, starih od 13 do 16 let, ki potrebujejo očala, se j v zadnjih desetih letih podvojilo.
Število otrok, starih od 13 do 16 let, ki potrebujejo očala, se j v zadnjih desetih letih podvojilo. (Foto: Shutterstock)

Britanska raziskava je pokazala, da se je število njihovih otrok, starih od 13 do 16 let, ki potrebujejo očala, v zadnjih desetih letih podvojilo. Za to naj bi bil kriv čas, ki ga preživijo pred zasloni.

V Veliki Britaniji otroci pred zasloni preživijo 26 ur na teden, vključno s televizijo. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, otroško oko še raste in se razvija, vid pa se počasi spreminja. Ker so te spremembe postopne, jih številni starši in otroci sprva sploh ne opazijo.

Zdravniki že poročajo, da v zadnjih letih opažajo več glavkomov in degeneracij mrežnice, kar tudi lahko pripišemo zaslonom. To so sicer bolezni oči, s katerimi se navadno srečamo v šestdesetih ali sedemdesetih letih, zdaj pa k njim prihajajo 30 let stari bolniki. Modra svetloba škodi mrežnici, poleg tega smo pred zasloni pogosto v zaprtih prostorih pod vplivom različne svetlobe.

Zdravniki zato priporočajo redne okulistične preglede otrok. Predlagajo 20 sekund premora vsakih 20 minut gledanja v zaslon, in sicer tako, da pogledamo v nekaj, kar je oddaljeno vsaj šest metrov. Priporočen je tudi 15-minutni premor po dveh urah gledanja v zaslon.
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki