Dobrobit za zdravje se izkaže pet let po prenehanju kajenja

  • MJS
  • nedelja, 29. november 2020
Če ste verižni kadilec in danes prenehate kaditi, se vam bo v petih letih znatno znižalo tveganje za srčno-žilne bolezni, še vedno pa bo vaše tveganje višje kot pri nekom, ki ni nikoli kadil.
Če ste verižni kadilec in danes prenehate kaditi, se vam bo v petih letih znatno znižalo tveganje za srčno-žilne bolezni, še vedno pa bo vaše tveganje višje kot pri nekom, ki ni nikoli kadil. (Foto: Shutterstock)

Če ste verižni kadilec in danes prenehate kaditi, se vam bo v petih letih znatno znižalo tveganje za srčno-žilne bolezni, še vedno pa bo vaše tveganje višje kot pri nekom, ki ni nikoli kadil. To je ugotovitev študije, ki je bila objavljena v reviji JAMA.

Raziskovalci so do rezultatov prišli z retrospektivno analizo 8.770 ljudi, vključno z 2.371, ki so kadili 20 ali več let v kosu. Povprečen čas sledenja je bil 26 let. V tem času je 2.435 udeležencev študije, od tega jih je bilo 1.095 verižnih kadilcev, imelo prvi srčno-žilni dogodek, denimo srčni infarkt, kap ali srčno odpoved. Avtorji študije so poudarili, da so v študiji sodelovali večinoma belci evropskega porekla. Poleg tega je manjkala tudi informacija o pasivnem kajenju ter o uporabi drugih tobačnih izdelkih, ki so jih morebiti uporabljali udeleženci študije.