Praženo bolj zdravo kot kuhano?

  • MJS
  • petek, 19. november 2021
Skrivnost zdravega praženja je v ekstra deviškem oljčnem olju.
Skrivnost zdravega praženja je v ekstra deviškem oljčnem olju. (Foto: Shutterstock)

Dobra novica za vse ljubitelje pražene hrane. Revija Food Chemistry je objavila dokaze, da se je v poskusih nekatera pražena hrana, konkretno zelenjava, izkazala za bolj zdravo od kuhane, toda le, če je bila pražena na oljčnem olju. 

Znanstveniki z univerze v Granadi so ugotovili, da je uživanje pražene zelenjave, denimo paradižnika, bučk, jajčevcev in krompirja, v resnici najbolj zdravo. Skrivnost zdravega praženja je v ekstra deviškem oljčnem olju, ki vsebuje vsaj 30 fenolnih snovi, mogočnih antioksidantov, ki zmanjšujejo tveganje za celo vrsto kancerogenih in drugih bolezni.

Preizkusili so štiri različne tehnike kuhanja – praženje, dušenje, kuhanje v vodi ter kuhanje v kombinaciji vode in olja – in ugotovili, da je med praženjem zelenjava, kot tudi tista, dušena v olju, absorbirala nekatere antioksidante iz oljčnega olja. Seveda višja raven antioksidantov ne pomeni nujno, da je tako pripravljena hrana boljša v vseh pogledih, saj kljub vsemu vnašamo veliko več maščobe in s tem kalorij, zato v njej uživajte v zmernih količinah.

PREBERITE ŠE:
Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki