Prepoznajte zgodnja znamenja demence

  • TK
  • ponedeljek, 21. september 2020
Slabšanje vida je eden od zgodnjih simptomov demence.
Slabšanje vida je eden od zgodnjih simptomov demence. (Foto: Shutterstock)

Alzheimerjeva bolezen je progresivna bolezen možganov, za katero je značilna izguba spomina, in je ena najpogostejših oblik demence.

Do leta 2040 naj bi bilo na svetu kar 81 milijonov, do 2050 pa že več kot 115 milijonov dementnih bolnikov. Zato je čedalje pomembnejše pravočasno prepoznati prva znamenja demence, da bi napredovanje bolezni vsaj deloma upočasnili.

Prvi simptom je okrnjenost kratkoročnega spomina, medtem ko je dolgoročni spomin še razmeroma neokrnjen. Ob pozabljanju tistega, kar je »bilo včeraj«, oseba doživlja pogosta nihanja razpoloženja, od hude depresivnosti do veselosti brez razloga z napadi smeha. Z napredovanjem bolezni se začnejo pojavljati tudi težave pri orientaciji v času in prostoru. Nezdravljena demenca napreduje zelo hitro in lahko se zgodi, da oseba čez noč ne prepozna več članov družine, začne izražati strah pred neznanimi ljudmi in si izmišljati izginotje različnih osebnih predmetov ter druge obtoževati za krajo.

Še en organski simptom je lahko znamenje Alzheimerjeve bolezni, in sicer težave z vidom, saj je slabšanje vida prav tako eden od zgodnjih simptomov demence. Ljudje v tretjem življenjskem obdobju, ki imajo slabši vid, imajo od pet- do desetkrat večje tveganje, da bodo zboleli za Alzheimerjevo boleznijo ali drugo obliko demence v naslednjih osmih letih in pol od poslabšanja vida.