Spanje je najboljša obramba pred boleznijo

  • TK
  • petek, 05. junij 2020
Dober spanec lahko precej poveča sposobnost imunskih T-celic, da se vežejo na svoje tarče, mikroorganizme in se proti njim borijo.
Dober spanec lahko precej poveča sposobnost imunskih T-celic, da se vežejo na svoje tarče, mikroorganizme in se proti njim borijo. (Foto: Shutterstock)

Spanje je močno podcenjeno orožje v boju z boleznijo. Dober spanec namreč lahko precej poveča sposobnost imunskih T-celic, da se vežejo na svoje tarče, mikroorganizme in se proti njim borijo.

Omenjeni učinek na T-celice bi lahko pojasnil, zakaj pomanjkanje spanja in stres, povezan z nespečnostjo, povečujeta tveganje za bolezen.

Naš obrambni odgovor deluje nekako takole: T-celice najprej prepoznajo tarčo, virus ali bakterijo ter nato znotraj sebe aktivirajo integrine, lepljive celice, podobne ježkom, s katerimi se T-celice vežejo na okuženo celico in jo ubijejo. Ta raziskava je dokazala, da spanje izboljša aktivacijo integrinov. Že nekaj ur premalo spanja je dovolj, da se sposobnost vezanja antigensko specifičnih T-celic zmanjša.

Odkritje kaže na potencial, ki ga ima spanje na povečanje učinkovitosti T-celičnega odgovora, kar je zlasti pomembno v svetu visoke prevalence motenj spanja in stanj, ki značilno motijo spanje, kot so depresija, kronični stres, staranje in delo v izmenah, objavlja Journal of Experimental Medicine.
Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Vsi Viva strokovnjaki