Paprika – kje je največ vitamina C?

  • TK
  • petek, 24. julij 2020
Paprika ima največ vitamina C v delih okoli peclja.
Paprika ima največ vitamina C v delih okoli peclja. (Foto: Shutterstock)

Ne glede na barvo in obliko je paprika, ena najbolj vsestranskih kulinaričnih sestavin, tudi prava zakladnica hranljivih snovi.

Je na vrhu seznama rastlin po vsebnosti vitaminov C in A, zaradi nizke energetske vrednosti pa je odlična za vse, ki želijo shujšati. Dobro je založena tudi s številnimi minerali, zlasti kalijem. Ob bogastvu fitokemikalij papriko odlikujejo močne antioksidacijske lastnosti, ki pomagajo preprečiti številne bolezni oziroma omiliti simptome, če se že pojavijo.

Rdeča paprika je zelo koristna za ohranjanje vida ter odličen zaveznik v boju proti različnim vrstam okužb in vnetij. Krepi imunost in zmanjšuje tveganje za razvoj raka, hrani živčni sistem. Paprika pa deluje tudi kot naravni rastlinski antidepresiv, spodbuja tek in spodbuja prebavo hrane ter pozitivno deluje na ledvice in črevesje.

Zanimivo je, da imata kljub razlikam v sestavi paprike glede na barvo tako rdeča kot zelena paprika enako količino vitamina C, ni pa njegova količina enaka v vseh delih paprike. Največ ga je v delih okoli peclja, potem pa se njegova vsebnost proti konici zmanjšuje. V preteklosti so domnevali, da ima ostra paprika več vitamina C, kar pa se ni izkazalo za resnično, saj vitamin C ni odvisen od ostrine, temveč od vrste paprike ter stopnje zrelosti
Liljana Mervic

doc. dr. Liljana Mervic dr. med. spec. dermatovenerologije

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki