Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Znate varno shraniti ostanke hrane?

Ostanke hrane čim hitreje pospravite v posode, ki ne prepuščajo zraka.
Ostanke hrane čim hitreje pospravite v posode, ki ne prepuščajo zraka. (Foto: Shutterstock)

Zagotovo vam je kdaj ostalo kaj hrane na krožniku. V takih primerih večina krožnik prekrije z aluminijasto folijo in spravi v hladilnik. Toda to ni povsem neoporečno.
Tako kot človek za dihanje potrebuje zrak, tudi bakterije potrebujejo kisik za rast in razmnoževanje. Že po dveh urah na sobni temperaturi se bakterije, kot sta stafilokok in bacillus cereus, ki povzročata zastrupitev s hrano, drastično razmnožijo.

Prekrivanje krožnika z aluminijasto folijo zato ni najbolj varna rešitev, ker hrane pred zrakom ne zaščiti povsem. Niti pogrevanje hrane ne pomaga, saj so nekatere bakterije, denimo stafilokok, zelo odporne proti toploti. Meso in mlečni izdelki so najbolj ugodna okolja za hitro razmnoževanje bakterij. Zato je zelo pomembno, da ostanke hrane čim hitreje pospravite v posode, ki ne prepuščajo zraka. Če je ostankov veliko, pol pospravite v hladilnik, pol pa zamrznite.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

shranjevanje hrane

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.