Sezonska depresija odvisna od barve oči?

  • TK
  • torek, 12. marec 2019
Profesor psihologije Lance Workman trdi, da je dovzetnost za sezonsko depresijo odvisna od barve oči.
Profesor psihologije Lance Workman trdi, da je dovzetnost za sezonsko depresijo odvisna od barve oči. (Foto: Shutterstock)

Malodušje, potrtost, utrjenost v kratkih dnevih brez sonca so znaki sezonske afektivne motnje, vrste klinične depresije, ki se pojavi v zimskih mesecih.

Vzrok pripisujejo manjši količini naravne sončne svetlobe, ki smo ji izpostavljeni, kar se kaže kot slabše razpoloženje ter večja potreba po spanju ter hrani, zlasti ogljikovih hidratih. Nekateri znanstveniki so prepričani, da se tako imenovana SAD razvije zaradi neravnotežja serotonina in melatonina v možganih, zaradi česar jo uvrščajo med motnje razpoloženja, drugi je sploh ne priznavajo za motnjo, glede vzrokov pa še vedno vlada razdvojenost.

Zanimivo tezo je v reviji Behavioral Science and Psychology objavil profesor psihologije Lance Workman z univerze v Južnem Wellsu, ki na podlagi rezultatov raziskave na študentih z dveh univerz v Južnem Wellsu ter na Cipru trdi, da je dovzetnost za to motnjo odvisna od barve oči. Izkazalo se je, da je tiste s svetlejšimi očmi, modrimi, sivimi in svetlo zelenimi zimska depresija redkeje prizadene kot tiste s temnejšo barvo oči, in sicer zaradi količine svetlobe. Svetle oči so je sposobne bolje absorbirati tudi med zimskimi dnevi brez sonca, temnejše oči pa takrat izločajo večje količine melatonina, zaradi katerega so ljudje občutljivejši in bolj nagnjeni k motnjam vedenja.
Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki