Vabilo k brezplačnim meritvam radona

  • torek, 05. marec 2019
Projekt meritev radioaktivnega radona v gospodinjstvih se nadaljuje tudi letos.
Projekt meritev radioaktivnega radona v gospodinjstvih se nadaljuje tudi letos.

Projekt meritev radioaktivnega radona v gospodinjstvih, ki so ga fiziki Zavoda za varstvo pri delu ZVD lani v sodelovanju z ministrstvom za zdravje izvedli v 12 občinah po Sloveniji, je prinesel dober vpogled v tveganje na teh območjih.

Projekt zato nadaljujejo in širijo na dodatne občine, pri čemer vabijo gospodinjstva, da se brezplačno prijavijo na meritve. Radon je naraven radioaktiven plin brez vonja in barve. Nabira se v zaprtih prostorih in je lahko rakotvoren. Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov.

ZVD trenutno izvaja brezplačne preventivne meritve radona v dveh sklopih območij:

– v domovih prebivalcev na območjih, ki so že prepoznana kot območja z več radona. To so območja občin Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Hrpelje - Kozina, Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška Dolina, Loški Potok, Miren - Kostanjevica, Pivka, Postojna, Ribnica, Semič, Sežana, Sodražica, Vrhnika in Žužemberk.

– Letos so v projekt brezplačnih meritev vključene dodatne občine: Bohinj, Borovnica, Brezovica, Gorenja vas - Poljane, Gorje, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kanal, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mežica, Mirna Peč, Mokronog - Trebelno, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Osilnica, Radovljica, Straža, Škofja Loka, Trebnje, Tržič, Velike Lašče, Vuzenica in Žirovnica.

Več informacij o prijavah stanovalci najdejo na spletni strani www.zvd.si, na elektronskem naslovu radon@zvd.si in telefonski številki 01 5855 104.
Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki