Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

Viva, revija za boljše življenje; marec 2019, št. 304.
Viva, revija za boljše življenje; marec 2019, št. 304.

 V marčevski Vivi preberite:

Tema meseca: Enakost med spoloma zgolj privid

Podrejenost žensk je vedno obstajala, spreminjajo se le pojavne oblike,« vprašanje o razmerjih med spoloma v današnjem družbenem prostoru in časa osvetljuje antropologinja in članica nevladne organizacije Inštitut 8. marec Nika Kovač. In čeprav so ženske v boju za pravice dosegle veliko, kar je bilo še pred desetletji nepredstavljivo, so procesi, ki vodijo k enakosti, zelo počasni, dodaja sociologinja in profesorica z ljubljanske fakultete za socialno delo Darja Zaviršek

Mario Galunič: Po duši Balkanci, živeli pa bi kot Švicarji

Od konca februarja je na prvem programu slovenske televizije na sporedu nov kviz Joker, ki ga vodi urednik razvedrilnih oddaj TV Slovenija Mario Galunič. Ujeli smo ga pred zadnjimi pripravami na oddajo in se z njim pogovorili o zvezdništvu, o tem, zakaj nismo druga Švica, in o položaju žensk v naši družbi. Zaupal nam je, da rad sodeluje z ženskami in zakaj na odru potrebuje tudi žensko energijo.

Kdo so ženske v prvih bojnih vrstah za pravice bolnikov

Zagovorniki bolnikov smo kritični, a konstruktivni sogovorniki in zato nas spoštuje tudi zdravstvena politika, ki nas vse pogosteje vključuje v različna posvetovalna telesa in delovne skupine, kjer zagovarjamo interese bolnikov. Spoštujejo naša mnenja in nas vidijo kot partnerje, na kar sem zelo ponosna. Voditi uspešno organizacijo bolnikov danes je podobno kot voditi podjetje. Biti moraš iznajdljiv in kreativen, povezovalen, se povezovati tudi iz okvirov stroke in samega delovanja nevladnih organizacij, dobro voditi in upravljati projekte ter programe in biti uspešen v pridobivanju denarnih sredstev. Ko se ozrem po aktivnih zagovornikih bolnikov, vidim, da prevladujemo ženske, kar je zanimivo, a tudi razumljivo,« so besede Kristine Modic, izvršne direktorice Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L & L, s katerimi je izvrstno povzela položaj dela in vodenja nevladnih organizacij, ki zastopajo bolnike s kroničnimi boleznimi v Sloveniji.


Število ozdravljenih z rakom se je v 40 letih podvojilo

Intervju s prof. dr. Brankom Zakotnikom, spec. internistične onkologije
Rak nastane iz ene same mutacije v eni sami celici, ki se potem deli in deli, s tem pa se poveča možnost, da se takšne celice razširijo po telesu. Izjemno pomembno je torej, da raka čim prej ujamemo in zdravimo lokalno. Če ga odkrijemo zelo zgodaj, ga lahko v velikem odstotku pozdravimo že z manjšim kirurškim posegom ali obsevanjem manjšega predela,« pojasnjuje prof. dr. Branko Zakotnik, specialist internistične onkologije z Onkološkega inštituta Ljubljana in nacionalni koordinator državnega programa obvladovanja raka. Ob tem poudarja, da smo velik preboj dosegli s presejalnimi programi: »Vsi trije presejalni programi, ki potekajo v Sloveniji, so zelo učinkoviti. Ne omogočajo le zgodnje odkrivanje raka, programa Zora in Svit vplivata tudi na samo obolevnost, saj z odstranitvijo predrakavih sprememb do bolezni sploh ne pride.«


Še vedno nemočni proti raku na trebušni slinavki

nasprotju z drugimi vrstami rakov, kjer je bil v zadnjih letih narejen velik premik tako v zdravljenju kot preventivi, se pri raku na trebušni slinavki v zadnjih 40 letih ni spremenilo skoraj nič. Pa ne samo v Sloveniji, tudi drugje po svetu je tako, zato ta rak še vedno pogosto velja za bolezen, s katero se nima smisla ukvarjati. A neupravičeno, saj če je rak na trebušni slinavki odkrit dovolj zgodaj, da ga je možno operirati, je možna tudi ozdravitev. Zgodnje odkrivanje je torej ključ do izboljšanja statistike preživetja, za to pa je treba poznati simptome bolezni. In kateri so?


Hidradenitis suppurativa: To niso mozolji in akne

Hidradenitis suppurativa ni površinsko vnetje kože, ampak so žarišča lokalizirana globlje. Potek je težji kot pri aknah, posledično nastajajo hude brazgotine, tudi zdravljenje je zahtevnejše in praviloma manj učinkovito kot pri aknah in tudi zdravila so druga. Vzrok za bolezen še ni povsem pojasnjen, znana je le pot zapletenih vnetnih procesov. O poteku bolezni in možnostih zdravljenja smo se pogovarjali s prof. dr. Matejo Dolenc Voljč, dr. med.

Nosni dekongestivi: Previdno pri odmaševanju nosu!

Med najpogostejšimi zdravili za samozdravljenje brez recepta so nazalni oziroma nosni dekongestivi, ki jih uporabljamo sistemsko ali lokalno v obliki kapljic ali prišil za nos. Glede na njihovo dostopnost in prevladujoče mnenje o neškodljivosti je dobro vedeti, da omenjeni preparati lahko tudi podaljšajo trajanje stanja ter povzročijo zaplete.

Dobil sem diagnozo siva mrena, kaj zdaj?

Siva mrena ali katarakta je motnost ali skaljenost naravne očesne leče, ki je sestavni del optičnega aparata očesa in mora biti za opravljanje svoje funkcije prozorna. Motnost leče povzroči poslabšanje vida. Siva mrena se navadno pojavi počasi, lahko na enem ali obeh očesih. Lahko je samo najdba pri očesnem pregledu, ki ne povzroča težav, lahko pa pacient vidi zbledele barve, ima slabši vid, težave pri močni svetlobi (denimo bleščanje) in težave pri vidu ponoči. Kdaj je nujna operacija in kakšen je njen potek, smo se pogovarjali z oftalmologinjo dr. Špelo Štunf.

Čevlji za otroke

Včasih je za zdrav razvoj otroških stopal veljalo pravilo trde obutve, saj naj bi oblikovala stopala in podpirala hrbtenico. Danes so smernice ortopedov za zdrav razvoj stopal in izbiro otroške obutve povsem drugačne. Kako torej v bogati ponudbi otroške obutve izbrati pravo? In kako prepoznati morebitne nepravilnosti stopal naših malčkov, da bi lahko pravočasno ukrepali? Odgovore smo iskali v pogovoru z izr. prof. dr. Janezom Brecljem, specialistom ortopedske kirurgije.

Lahka večerja

Večerja je zadnji obrok v dnevu in pomembno je, da hrana ni pretežka. Uživanje visokoenergetskih jedi v večernih urah namreč nima nobenega smisla, saj večerji navadno ne sledi porabljanje kalorij s telesno vadbo. Zvečer si torej privoščite lahek obrok, sestavljen iz jedi, ki ne napihujejo in s tem še dodatno otežujejo prebavo. Malince so za vas pripravile nekaj preprostih in zdravih receptov.

Zimzeleni nasveti, ki preverjeno delujejo

Prehranskih priporočil je toliko, da sploh več ne veste, ali vas neko živilo zastruplja ali pa je najboljše, kar se vam je lahko zgodilo. Za vas smo zbrali preverjene zimzelene nasvete, za katere bi vam strokovnjaki mastno zaračunali.

6 pravil hujšanja

Mojca Cepuš, certificirana nutricistka, je za vas pripravila nekaj osnovnih pravil za uspešno in zdravo hujšanje.

Darilo za nove naročnike v marcu

Prvim desetim naročnikom, ki se bodo na revijo Viva za najmanj eno leto naročili v mesecu marcu, podarjamo Odejo Dormeo Sweet 15. Je modra, elegantna in modna odeja, pod katero vam bo toplo in udobno ne glede na letni čas. Je prijetna in neverjetno nežna do vaše kože. Pralna je pri 30 °C. Na voljo v dimenziji: 130 x 160 cm.


NAROČILNICA NA REVIJO VIVA

Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.