Cepljenje proti HPV odslej tudi v Leonišču

  • TK
  • nedelja, 03. februar 2019
Na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana bodo tako odslej v ambulantah Leonišča proti HPV z devetvalentnim cepivom cepili ženske in moške zunaj nacionalnega programa cepljenja, zato bo cepljenje samoplačniško.
Na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana bodo tako odslej v ambulantah Leonišča proti HPV z devetvalentnim cepivom cepili ženske in moške zunaj nacionalnega programa cepljenja, zato bo cepljenje samoplačniško. (Foto: Shutterstock)

Stroka je enotna, da s cepljenjem proti HPV in presejanjem v okviru programa ZORA lahko preprečimo skoraj vsak nov primer raka materničnega vratu v Sloveniji, so sporočili z Onkološkega inštituta ob začetku 13. evropskega tedna boja proti raku materničnega vratu.

V tem tednu so odprli tudi novo cepilno mesto na ljubljanski ginekološki kliniki. Cepljenje je v Sloveniji na voljo že več kot 10 let. Od leta 2009 je vključeno v državni program cepljenja in se izvaja pri deklicah v 6. razredu osnovne šole. Do starosti 15 let je za cepljenje potrebna privolitev staršev. Ginekologi UKC Ljubljana podpirajo cepljenje deklic, hkrati pa svetujejo, naj se cepijo tudi dečki.

Cepljenje je najbolj smiselno do 26. leta starosti, pogojno pa tudi do 45. leta. Okužba s HPV je najpogostejša virusna spolno prenosljiva okužba. Mladi se s temi virusi lahko okužijo že kmalu po začetku spolne aktivnosti, za prenos okužbe pa je dovolj le ljubkovanje. Manj nevarni genotipi lahko povzročajo genitalne bradavice, nevarnejši pa predrakave in rakave spremembe spolovil, zadnjika, ustne votline in žrela.

Na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana bodo tako odslej v ambulantah Leonišča proti HPV z devetvalentnim cepivom cepili ženske in moške zunaj nacionalnega programa cepljenja, zato bo cepljenje samoplačniško. Ob pojavu domnevnih povezav cepiv proti HPV s težko opredeljivimi medicinskimi sindromi se ponekod po svetu bojujejo z nezaupanjem v varnost cepiva proti HPV, vendar prof. dr. Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo Medicinske fakultete v Ljubljani poudarja, da velike populacijske raziskave in vse pomembne evropske in svetovne organizacije, ki skrbijo za varnost cepiv, te povezave niso le ovrgle, temveč potrdile odličen varnostni profil vseh treh cepiv proti HPV.
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki