Trije razlogi, zakaj je dobro jokati

  • TK
  • torek, 26. november 2019
Jokanje je dobro in zdravo, saj jok prinaša številne koristi.
Jokanje je dobro in zdravo, saj jok prinaša številne koristi.

Jokanje ni za dečke, jokajo samo slabiči …. Kolikokrat ste to že slišali? S solzami običajno povezujemo občutke globoke žalosti, čeprav ni vedno tako.

Psihologi pravijo, da je jokanje dobro in zdravo ter da so ljudje, ki veliko jokajo, posebni. Jok prinaša številne koristi, med njimi so tri glavne:

  • izražanje poguma - ljudje, ki kažejo svoja čustva, so pogumni in pristni. Pomembnejše jim je, da živijo svojo resnico, kot jih skrbi, kaj porečejo drugi. Poleg tega vedo, da bi tudi drugi radi pokazali svoja prava čustva (tudi skozi solze), pa si ne upajo, saj želijo ohranjati sliko o sebi, ki so jo ustvarili.
  • sprejemanje čustev – jokanje je znak, da se ne bojite tega, kar čutite. Znak, da sprejemate svojo ranljivost in čustvenost. Je znak moči ter tega, da stvari imenujete s pravim imenom.
  • sproščanje napetosti – ljudje, ki z lahkoto izražajo svoja čustva, se lažje kosajo s hudimi življenjskimi situacijami. Ko se zjočemo, občutimo olajšanje in situacijo, ki nam je nagnala solze v oči, uvidimo v drugačni, jasnejši luči.

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki