Z omega-3 proti tesnobi

  • TK
  • ponedeljek, 16. september 2019
Pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin lahko vodi do vedenjskih motenj, demence in tesnobe.
Pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin lahko vodi do vedenjskih motenj, demence in tesnobe.

Tesnoba, zaskrbljenost, napetost, nemir, strah in panika močno grenijo življenje in otežujejo opravljanje vsakodnevnih obveznosti.

Za pomoč pri teh stanjih so v uporabi številna zdravila, nekatera med njimi pa imajo tudi veliko neželenih učinkov. V iskanju bolj preprostih in varnejših rešitev so znanstveniki začeli proučevati omega-3 maščobne kisline. Znan je namreč njihov ugoden učinek na srčno-žilni sistem, izboljšanje umskih sposobnosti pri otrocih in blaženju vnetja. Gre za kisline, ki so nujne za biokemično delovanje možganov pri odraslih. So sestavni del živčnih membran, njihovo pomanjkanje v organizmu pa lahko vodi do vedenjskih motenj, demence in tesnobe.

V poskusu se je pokazalo, da je bilo kljub različnosti sodelujočih in njihovih diagnoz dodajanje omega-3 povezano s pomembnim zmanjšanjem simptomov tesnobnosti. Čeprav to še ne pomeni, da lahko omega-3 maščobne kisline »zdravijo« tesnobo, saj so za takšno trditev potrebne dodatne raziskave, so lahko za tiste, ki jim tradicionalno zdravljenje z antidepresivi in psihoterapija ne pomagata, obetavna alternativa. Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji JAMA Psychiatry.
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki