Zasvojeni s kavo?

Če se pojavijo težave, če ne popijete kave, gre morda za zasvojenost.
Če se pojavijo težave, če ne popijete kave, gre morda za zasvojenost.

Kava resda zmanjšuje možnosti za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 in bolezni srca, toda uživanje v tem črnem napitku se lahko razvije v pravo zasvojenost.

Prepoznamo jo po tem, kako kava vpliva na vsakdanje življenje, in ne po količini, ki jo popijemo.

Vsi ljudje niso enako občutljivi na kofein, zato se pri nekaterih simptomi zasvojenosti, kot so motnje spanja, glavobol, srčno popuščanje, težave s želodcem, živčnost in številna druga psihološka stanja, pojavijo že ob veliko manjših količinah od priporočenega maksimuma, kar je štiri do pet skodelic na dan. Če se pojavijo težave, če ne popijete kave, gre morda za zasvojenost. Mnogi so prepričani, da kavo nujno potrebujejo, da se zjutraj zbudijo, zaradi dramilnega učinka na možgane ter izboljšanja umske učinkovitosti, vendar znanost tega ne potrjuje.

Ko popijete določeno količino kave vsak dan, se vaše telo temu prilagodi, a prag občutljivosti na kofein se spreminja. Zato se lahko že zaradi enodnevnega premora od kave počutite slabše, pa ne zato, ker bi kava tako močno vplivala na koncentracijo, temveč zato, ker telo potrebuje čas, da se vrne v stanje pred zasvojenostjo. Ob začetku omejevanja kave se lahko pojavijo težave, kot so glavobol, izčrpanost, živčnost ali težave s koncentracijo, ki pa v nekaj dneh izzvenijo oziroma izginejo, ko se telo prilagodi novim navadam. Priporočljivo je postopno zmanjšanje količine kave in zamenjava kave z drugimi pijačami. Namesto kave se lahko odpravite na kratek sprehod ali zjutraj naredite nekaj vaj, da se boste lažje zbudili.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki